Amsterdam Bewaar

Steden vragen hulp aan VN om woningmarkt te beschermen

Laurens Ivens: 'We zien dat allerlei partijen geld willen verdienen met huizen, die steeds minder dienen om in te wonen'
Laurens Ivens: 'We zien dat allerlei partijen geld willen verdienen met huizen, die steeds minder dienen om in te wonen' © ANP

Grote steden, waaronder Amsterdam, vragen de Verenigde Naties maandag om hulp bij het beschermen van de woningmarkt tegen speculanten. 'Onze samenleving wordt bedreigd.'

New York, Londen, Parijs, Berlijn, Barcelona, Montreal, Montevideo en Amsterdam overhandigen in New York een gezamenlijke verklaring aan de Verenigde Naties.

Hierin staat dat het recht van inwoners op betaalbare huisvesting gevaar loopt door speculanten, beleggers en massatoerisme. Dit uit zich in stijgende prijzen en een tweedeling door verdringing van lage inkomensgroepen.

De verklaring is een initiatief van Ada Colau, de activistische burgemeester van Barcelona, en is ondertekend door burgemeesters en wethouders van de andere steden. Het is de verwachting dat meer steden zich aansluiten.

Huizenprijzen opgedreven
"We zien in al deze steden dat allerlei partijen geld willen verdienen met huizen, die steeds minder dienen om in te wonen," zegt Laurens Ivens, wethouder Wonen in Amsterdam.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) deed dit voorjaar onderzoek naar de woningmarkt in 44 steden en constateerde dat beleggers wereldwijd de huizenprijzen stuwen. Amsterdam is hierbij een van de aantrekkelijkste steden.

De recentste cijfers van ING Economisch Bureau geven aan dat één op de zes verkochte huizen in Amsterdam in handen valt van beleggers. "Ze kapen woningen weg voor de neus van Amsterdammers," aldus Ivens.

In steden wordt de samenleving bedreigd

Laurens Ivens

In een ingezonden stuk in de Britse krant The Guardian schrijven Colau en haar Londense collega Sadiq Khan dat stadscentra worden uitgehold, doordat bewoners de huizen niet meer kunnen betalen en winkels dichtgaan door te hoge huren. 'Steden hebben meer middelen nodig om dit te tackelen,' schrijven ze.

In hun verklaring vragen steden meer mogelijkheden om speculanten te weren en te voorkomen dat woningen worden misbruikt voor toerisme. Ze willen ook betere instrumenten om de huurders te beschermen, de sociale huurvoorraad in stand te houden en burgerinitiatieven te stimuleren op het gebied van zelfbouw en behoud van betaalbare huizen.

De Verenigde Naties kunnen hierover zelf niet beslissen, maar de steden hopen wel op een signaal vanuit New York aan nationale regeringen. "De afgelopen jaren gaf de VN een ander signaal af, één van vrije concurrentie. Dit is echt een andere tijd. In steden wordt de samenleving bedreigd," aldus Ivens.

Steden trekken vaker samen op. Hun huizenmarkten lijken op elkaar, constateert het IMF, en de prijzen zijn losgezongen van de rest van het land. Hun belangen lopen hierdoor vaker gelijk op en ze delen de ergernis dat nationale overheden weinig oog hebben voor de specifieke problemen van deze steden.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.