Stedelijk in gesprek met conservator wegens grensoverschrijdend gedrag

Het Stedelijk Museum gaat in gesprek met Thomas Castro, de in augustus benoemde conservator grafische vormgeving. Hij meldde bij zijn sollicitatie dat zijn vorige werkgever hem schorste, maar niet waarom.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat heeft het museum donderdagmiddag gemeld in een persbericht.

Aanleiding voor het gesprek is een artikel over grensoverschrijdend gedrag op kunstacademies dat woensdag door Het Parool en NRC werd gepubliceerd. Daarin stond dat Castro als hoofd van de afdeling grafische vormgeving bij de hogeschool Artez in Arnhem op non-actief was gesteld.

Dat gebeurde in de zomer van 2019 nadat een extern onderzoeksbureau een ‘brandbrief’ van studenten en oud-studenten van Castro had onderzocht. Zij klaagden over de onveilige werksfeer op de door hem geleide afdeling. In de brandbrief schreven de studenten dat de lesmethoden van Castro hebben geleid tot psychiatrische problemen en grote uitval van getalenteerde studenten. Ze illustreerden hun klacht met diverse voorbeelden.

Het museum laat weten dat Castro tijdens de sollicitatie transparant is geweest over zijn schorsing. Hij heeft het museum niet verteld, zegt het museum desgevraagd, dat het conflict ging om zijn pedagogische aanpak. Uit de referentiecheck en de sollicitatiegesprekken kwam dat evenmin naar voren, aldus de woordvoerder.

Omdat NRC en Het Parool attendeerden op de online gepubliceerde brandbrief is het museum nu alsnog op de hoogte geraakt van de oorzaak van Castro’s arbeidsconflict. Bij zijn benoeming verspreidde het Stedelijk een persbericht waarin de nieuwe medewerker een ‘educator pur sang’ werd genoemd.

‘Passende vervolgstappen’

Artistiek directeur Rein Wolfs en zakelijk directeur Jacqueline Bongartz geven in het donderdag verspreide persbericht aan dat het Stedelijk Museum geen grensoverschrijdend gedrag tolereert. Elke melding die daarvan binnen het museum wordt gedaan, wordt serieus genomen. In zulke gevallen vindt overleg tussen de melder en de vertrouwenspersoon plaats en wordt gezocht ‘naar passende vervolgstappen’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden