Nieuws

‘Stay Away’: Amsterdam start campagne om buitenlandse toeristen te weren

De gemeente Amsterdam wil af van de overlast van toeristen en begint daarom deze week de campagne Stay Away. De ontmoedigingscampagne maakt deel uit van het maatregelenpakket dat de gemeenteraad in december aannam.

Het Parool
 Toeristen met rolkoffers op de Zeedijk.  Beeld Egbert Hartman/ANP
Toeristen met rolkoffers op de Zeedijk.Beeld Egbert Hartman/ANP

De campagne start in Groot-Brittannië en richt zich daar vooral op mannen van 18 tot 35 jaar. Toeristen die termen als ‘cheap hotel Amsterdam’ en ‘pub crawl Amsterdam’ invoeren in zoekmachines krijgen een waarschuwing bij de advertenties die laat zien wat er kan gebeuren als je overlast veroorzaakt of alcohol drinkt, zoals het krijgen van een boete, een strafblad, ziekenhuisopname en gezondheidsschade.

De gemeente hoopt dat door te waarschuwen voor de risico’s en mogelijke gevolgen, een deel van de toeristen ontmoedigd wordt om te komen. “Bezoekers blijven welkom, maar niet als ze zich misdragen en overlast veroorzaken,” zegt wethouder Sofyan Mbarki (Economische Zaken en Aanpak Binnenstad) over de campagne. “Dan zeggen wij als stad: liever niet, blijf weg. Amsterdam doet al ontzettend veel als het gaat om maatregelen tegen overmatig toerisme en overlast en we gaan ook een stuk verder dan andere grote steden in Europa. We moeten de komende jaren wel nog meer doen als we toerisme op een duurzame manier een plek willen geven in onze stad.”

Begrenzing

Naast de Stay Awaycampagne start deze maand ook de How to Amsterdam-campagne, gericht op bezoekers die al in Amsterdam zijn. Deze campagne vertelt bezoekers wat wel en niet mag in de stad, bijvoorbeeld met borden over het verbod op wildplassen en openbare dronkenschap. Mbarki: “Amsterdam is een wereldstad en daar hoort drukte en levendigheid bij, maar om onze stad leefbaar te houden kiezen we nu voor begrenzing in plaats van onverantwoorde groei.”

De ontmoedigingscampagne maakt deel uit van het maatregelenpakket dat de gemeenteraad eind 2022 aannam, waar ook het blowverbod en het verbod op vrijgezellenfeesten in de binnenstad binnen vallen. Campagne Stay Away wordt de komende maanden geëvalueerd en eventueel verder ontwikkeld en gaat zich dan ook richten op toeristen uit andere Europese landen en delen van Nederland.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden