Stations Sloterdijk en Bijlmer Arena krijgen voelbare plattegrond

Mensen met een visuele beperking kunnen vanaf vandaag ook op de treinstations Amsterdam Sloterdijk en Amsterdam Bijlmer Arena een reliëfplattegrond bekijken. Eerder kon dat alleen op CS. De kaarten zijn op de stations beschikbaar bij de OV-Servicewinkels en kunnen voor thuisgebruik online worden besteld.

Bo Broek
Detail van een voelbare plattegrond. Beeld Patrick Bongartz
Detail van een voelbare plattegrond.Beeld Patrick Bongartz

Een reliëfplattegronden heeft duidelijk voelbare lijnen, grote kleurcontrasten en tekst in braille. Met zo’n plattegrond kunnen blinde en slechtziende treinreizigers van tevoren hun reis al plannen. Het initiatief komt voort uit een samenwerking tussen spoorwegbeheerder ProRail en de Oogvereniging, een belangenorganisatie voor mensen met een oogaandoening.

Reisvoorbereiding

De OV-servicewinkels zijn voor mensen met een visuele beperking te vinden door de geleidelijnen op de vloer van het station te volgen. Daar kunnen ze de kaart bestuderen en na gebruik weer inleveren. Ook is het mogelijk op de website van ProRail kosteloos een thuisversie te bestellen. “Het is fijn als mensen van tevoren even kunnen kijken hoe het station in elkaar zit,” zegt Coen van Kranenburg, woordvoerder van ProRail. “Want een treinreis kan voor blinden en slechtzienden een hele uitdaging zijn.”

Route

De blinde Fenna Corstanje is coördinator van de regio Amsterdam voor de Oogvereniging. Ze is erg blij met de plattegronden. “Zelf heb ik die van Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal liggen,” zegt ze. “Zeker bij de grote stations is het handig om van tevoren te weten wat ik kan verwachten. Die route plan ik dan al thuis. Hoe meer stations een voelbare plattegrond bieden hoe beter,” zegt Corstanje. “Want ik begeef me niet alleen maar in Amsterdam.”

Pictogrammen

Ton van Weerdenburg van de Oogvereniging heeft gewerkt aan verbetering van de oudere plattegronden. “We hebben verschillende tests uitgevoerd en geluisterd naar de feedback van onze achterban,” vertelt hij. “Een paar pictogrammen leken te veel op elkaar. Die hebben we aangepast.” Van Weerdenburg hoopt dat alle grotere stations in Nederland in de toekomst reliëfplattegronden krijgen. “Dat zijn er nogal wat, maar ProRail werkt goed met ons samen.”

Naast de reliëfplattegronden voor de Amsterdamse stations Bijlmer Arena en Sloterdijk zijn er nu voelbare plattegronden van Arnhem Centraal, Den Bosch, Zwolle en Leiden Centraal. Sinds 2017 zijn er al plattegronden van de centrale stations van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden