Nieuws

Standbeeld ‘bonnenkoningin’ Jacoba van Tongeren onthuld

Verzetsvrouw Jacoba van Tongeren (1903-1967) is vereeuwigd in een standbeeld in Amsterdam. Onder anderen burgemeester Femke Halsema en voorzitter van het Amsterdams 4 en 5 mei comité Job Cohen waren aanwezig bij de onthulling van het beeld zondagmiddag op het pleintje tegenover de Antillenstraat in Amsterdam-West, waar Van Tongeren woonde.

Het Parool
Standbeeld  Jacoba van Tongeren (1903-1967) door beeldhouwer Fabio Pravisani.  Beeld
Standbeeld Jacoba van Tongeren (1903-1967) door beeldhouwer Fabio Pravisani.

In 1940 richtte de enige vrouw in de top van het Amsterdamse verzet een verzetsgroep op, Groep 2000. De circa 150 leden zorgden in de Tweede Wereldoorlog voor schuiladressen, voedselbonnen, persoonsbewijzen en medische hulp aan zo’n 4500 onderduikers.

Van Tongeren stond ook wel bekend als de ‘bonnenkoningin’, omdat zij onder haar kleding een speciaal vest droeg waarin zij duizenden bonnen kon smokkelen. De leden waren niet bekend onder hun naam, maar hadden allemaal een nummer. Ook de onderduikers en onderduikadressen kregen een speciale code en nummer, die de Duitsers niet hebben achterhaald.

Jacoba van Tongeren en de verzetshelden van Groep 2000 bleven altijd vrijwel onbekend, totdat haar neef Paul van Tongeren haar memoires vond en op basis daarvan een boek over haar schreef, dat in 2015 verscheen.

Kunstenaar Fabio Pravisani maakte het beeld. De nabijgelegen openbare basisschool Corantijn heeft het beeld geadopteerd en zal jaarlijks op 4 mei met haar leerlingen en de buurtbewoners stilstaan bij het monument.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden