Nieuws

Stadspashouders mogen voortaan minder betalen voor groente en fruit

Het project Boeren voor Buren wordt een structurele armoedevoorziening. Circa 80.000 stadspashouders in Amsterdam hebben voortaan recht op goedkope groente- en fruitpakketten van lokale boeren uit Flevoland.

Mairin van der Beek
Wethouder Marjolein Moorman en twee vrijwilligers van Boeren voor Buren. Beeld Het Parool
Wethouder Marjolein Moorman en twee vrijwilligers van Boeren voor Buren.Beeld Het Parool

Wat in april startte als een tijdelijk initiatief heeft plaatsgemaakt voor een structurele voorziening. Stichting Boeren voor Buren gaat blijvend zorgen voor gezonde en betaalbare groente, fruit en aardappelen voor huishoudens die moeilijk rond kunnen komen. De pakketten zijn niet gratis, maar wel ‘heel goedkoop’, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Het initiatief is een samenwerking tussen Rabobank Amsterdam, Studiezalen en de Gemeente. De wethouder van Armoede, Marjolein Moorman, is enthousiast. “Het zorgt ervoor dat gezonde en betaalbare groentepakketten voor mensen beschikbaar komen. Daarnaast versterken we de korte voedselketens en dat is goed voor het milieu en goed voor de boeren in de buurt.”

Acute hulp

Voortaan verkoopt Boeren voor Buren elke twee weken kleine (5 kilo), middel (10 kilo) en grote (16 kilo) shoppers. De prijzen lopen van 4,95 euro tot 14,95 euro. Stadspashouders kunnen via internet hun pakket bestellen en ophalen in een van de drie locaties in Amsterdam: in Noord of bij een van de twee afhaalplekken in Nieuw-West. Ieder is wel verplicht een eigen tas mee te nemen, om op deze manier zo min mogelijk verpakkingsmaterialen te verbruiken.

Het idee ontstond enkele maanden terug, toen acute hulp nodig was aan gezinnen die door de coronacrisis het hoofd nog maar amper boven water konden houden. Organisator Abdelhamid Idrissi, oprichter van Studiezalen, kende veel van zulke gezinnen. Tegelijkertijd wist Eric Traa van de Rabobank dat boeren wel tot een miljard kilo aan aardappelen bleven zitten. De samenwerking sprak voor zich en werd een succes.

De gemeente streeft ernaar om vanaf volgend jaar ook mensen buiten Amsterdam te helpen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden