PlusReportage

Stadsnomaden voor de zoveelste keer verhuisd: ‘We staan hutjemutje’

Stadsnomade Maarten op de nieuwe locatie op de Westpoortweg. Beeld Jakob van Vliet
Stadsnomade Maarten op de nieuwe locatie op de Westpoortweg.Beeld Jakob van Vliet

De stadsnomaden zijn in de afgelopen weken voor de zoveelste keer verhuisd naar inmiddels het achtste ‘landje’. De meesten zijn best tevre­den met de nieuwe plek, maar binnen de groep zelf schuurt het soms.

Meike van Herk

Ruim anderhalve week geleden moesten de stadsnomaden het terrein op de Contactweg in Westpoort uiterlijk hebben verlaten. Toch was een aantal vrijdag nog aan het verhuizen van het terrein dat ze twee jaar in gebruik hebben gehad.

Intussen zijn mensen van transportbedrijf Buko bezig de achtergebleven dekens, autobanden, gasflessen, fietsframes en winkelwagens in containers te storten. Een paar verhuizende stadsnomaden beginnen wild te roepen en met hun armen te zwaaien wanneer met een graafmachine de vlaggenmast van het landje omver wordt gehaald.

Het nieuwe stukje braakliggende grond dat door de gemeente aan de stadsnomaden is toegewezen, ligt maar even verderop, aan de Westpoortweg, ter hoogte van de Shell. Het terrein is door de gemeente geprepareerd met betonplaten en kiezels.

Hutjemutje

Om half drie ’s middags komt Maarten met kleine oogjes uit zijn net verhuisde caravan. “Goedemorgen,” zegt hij grijnzend terwijl hij shag en vloeipapier uit zijn zak haalt. Een kat met een muis in zijn bek rent voorbij. “We staan hier alweer hutjemutje. Kijk eens hoe groot het stuk gras is wat hier nog omheen ligt. Ze doen er alles aan om ons niet te laten groeien.”

Burgemeester Femke Halsema ziet het aantal stadsnomaden inderdaad niet graag toenemen. Ze zoekt naar ‘een permanente oplossing’ voor de ongeveer veertig mensen die zichzelf aan de rand van de maatschappij ­hebben geplaatst. Voorwaarde van de gemeente was dan ook dat iedere stadsnomade die naar de nieuwe ­locatie wilde meeverhuizen aan een screening van de GGD zou meewerken. Volgens Halsema’s woordvoerder is dat inmiddels gebeurd en wordt een aantal stadsnomaden binnenkort naar een zorginstelling begeleid.

Maarten zegt dat de screening van de gemeente weinig voorstelt. “Ze komen hier dan gewoon een rondje lopen, maken met sommigen een kort praatje.”

Hoewel hij vindt dat de bewoners zelf wel kunnen bepalen wie wel en wie niet op het terrein mogen wonen, geeft hij toe dat de samenstelling van de groep te wensen overlaat. “Ik zou graag samenwonen met mensen die een bepaalde inzet tonen voor de groep en hun best doen dingen te creëren hier, in plaats van alleen maar bier te drinken de hele dag.”

Een paar caravans verderop is stadsnomade Janus bezig een schutting te timmeren voor zijn buurvrouw. “Vanwege Esther hier,” hij wijst met zijn duim over zijn schouder, “die is een beetje gek.”

Vrijheid

Janus is erg tevreden met de nieuwe locatie, maar deelt de zorgen van Maarten. “Je moet beseffen dat we in deze groep niet voor elkaar gekozen hebben. Ik zit hier omdat ik vrij wil zijn, maar anderen zitten hier omdat ze nergens anders heen kunnen en dan liever in een caravan slapen dan onder een brug.”

Janus en zijn vrouw piekeren er niet over hun leven als stadsnomade in te ruilen voor een normaal bestaan in een rijtjeshuis. “De enige oplossing is werken en betalen, dat past gewoon niet bij ons.”

Tocht door de stad

De laatste jaren bivakkeerden de stadsnomaden op verschillende braakliggende terreinen: ’t Landje aan Dortmuiden in Westpoort, Zeeburgereiland, de Volendammerweg en de Toetsenbordweg in Noord, achter het AMC in Zuidoost en langs de Noordzeeweg in Nieuw-West.

In 2017 kwamen ze terug naar Westpoort waar ze een stukje grond aan de Contactweg kregen toegewezen. Het plan was om ze dit jaar naar de Kadoelen in Noord te verhuizen, maar na protest van zowel de buurtbewoners als de stadsnomaden kwam de gemeente terug op dat besluit. Daardoor kan de groep in Westpoort blijven, maar wel op een ander terrein.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden