Amsterdam Bewaar

Stadsnomaden komen definitief niet naar Kadoelen

De Stadsnomaden komen definitief niet naar Kadoelen.
De Stadsnomaden komen definitief niet naar Kadoelen. © Marc Driessen

Bewoners in de Kadoelen kunnen opgelucht ademhalen. Burgemeester Halsema heeft laten weten dat ze de Stadsnomaden definitief niet zal huisvesten in de wijk in Noord.

Daarmee komt de burgemeester terug op haar beslissing. Eerder zei Halsema nog dat de Kadoelen de enige beschikbare locatie was voor de Stadsnomaden.

Dit is een groep Amsterdammers, vaak getroebleerd door alchol- en drugsverslavingen, die zich bewust afzondert en in tenten en caravans woont aan de rand van de stad. Voorheen verhuisde de groep om de zoveel jaar naar een nieuw terreintje, begin dit jaar was het de beurt aan de Kadoelen.

Verzet
Maar na een werkbezoek aan het beoogde terrein moest ook Halsema toegeven dat de Stadnomaden in dit geval wel erg dichtbij de woningen van omwonenden terecht zouden komen. De buurt was woedend en verzette zich hevig. Nu krijgen zij hun gelijk.

De Stadsnomaden zullen voorlopig blijven kamperen op hun huidige locatie in Westpoort, nabij de Coentunnel. De burgemeester verwacht een paar maanden nodig te hebben, tot het begin van de zomer, om een permanente oplossing te zoeken voor de groep. Hierdoor komt naar verwachting een einde aan hun omzwervingen door Amsterdam.

Stadsdeelvoorzitter Erna Berends: "Ik ben blij dat er naar bewoners geluisterd is. Niemand vond dit een ideale plek. De burgemeester wil nu zoeken naar een definitieve locatie voor de stadsnomaden ergens in Amsterdam. Daarbij is het heel belangrijk dat er met direct omwonenden en betrokkenen wordt gesproken voordat er een besluit wordt genomen."

Stadsnomaden: 'We willen geen overlast veroorzaken'