Amsterdam Bewaar

Stadshart Amstelveen voor 200 miljoen euro op de schop

In Stadshart Amstelveen wordt ondermeer de Rembrandthof aan de straatkant uitgebreid met nieuwe winkels
In Stadshart Amstelveen wordt ondermeer de Rembrandthof aan de straatkant uitgebreid met nieuwe winkels © Mats van Soolingen

Winkelcentrum Stadshart Amstelveen wordt grootschalig verbouwd. Eigenaar Unibail Rodamco steekt de komende vier jaar circa 200 miljoen euro in het winkelhart. Nog dit jaar wordt een deel van de openbare ruimte overkapt.

Unibail wil het Stadshart, dat jaarlijks ruim tien miljoen bezoekers trekt, al langer opknappen, maar vond bij grootschalige plannen tot nu de gemeente of verontruste bewoners op zijn pad. 

Nu is de vrede getekend met de gemeente en worden volgens Unibail bewoners bij de plannen betrokken.

Zo wordt een van de pleintjes (Nieuw Loopveld) overdekt, waardoor de Hema en C&A aan elkaar worden geklonken. Daaronder komt een marktplein met verszaken en horeca.

De belangrijkste winkelblokken, Binnenhof en Rembrandthof, worden beter op elkaar aangesloten. "We doen dat door aan beide kanten van de Rembrandtweg de winkels flink uit te breiden," zegt topman Otto Ambagtsheer van Unibail-Rodamco Benelux. "We gaan ook met winkels schuiven, zodat voor grote winkelketens aantrekkelijke winkelruimte ontstaat."

Hudson's Bay
Het bedrijf ontwikkelt ook plannen voor een ander deel van het centrum, het Buitenplein. Daar wordt nu het voormalige V&D pand door eigenaar ASR grondig verbouwd voor Hudson's Bay. "Ons gebied sluit daar straks niet goed op aan. Daar gaan we nu plannen voor maken. Goed mogelijk dat we ook daar aan een overkapping denken."

Uiteindelijk zal ook het oudste deel van het Stadshart, het Binnenhof, worden gesloopt en vervangen door nieuwbouw.

Eerder leidden die plannen tot ophef, omdat boven de winkels mensen wonen. Ambagtsheer schat in dat de werkzaamheden rond 2022 zijn afgerond.