Amsterdam Bewaar

Stadsgezichten: Cultuur tanken in het Noorderpark

Stadsgezichten: Cultuur tanken in het Noorderpark
© UNKNOWN

De Nieuwe Leeuwarderweg die Amsterdam-Noord doorkruist, is met de komst van de Noord/Zuidlijn zeven meter naar beneden gebracht. De twee tankstations aan weerszijden van de weg hebben hierdoor hun functie verloren en zijn nu opvallende cultuurgebouwtjes. Ze worden momenteel gebruikt door het creatieve collectief 'hotmamahot' en 'Stichting Samenscholers'.

De verlaging van de weg vermindert de geluidsoverlast in de buurt en maakt het ook mogelijk dat het voorheen gescheiden Flora- en Volewijkspark tot één geheel worden gesmeed. Het nieuwe Noorderpark dat zo ontstaat, is ontworpen door landschapsbureau West 8 en momenteel in aanleg. De versnipperde groene gebieden worden door middel van een drietal fietsbruggen over de Nieuwe Leeuwarderweg met elkaar verbonden. De voormalige tankstations bevinden zich vlakbij de kruising met de brug die aansluit op de Buiksloterdijk.

West 8 had geen interesse in behoud van de stations, maar Evert Verhagen, projectmanager van het Noorderpark, zag juist op deze plek een uitgelezen kans om de doorgaande verkeersroute te doorbreken door een culturele ontmoetingsplek te creëren. Hij vroeg architect Sophie Valla de gebouwtjes hiervoor geschikt te maken. Valla was op slag gecharmeerd van de ruimtelijke kwaliteit onder de grote luifels van de stations en het panoramische uitzicht dat van hieruit op het park geboden wordt. De stations zijn van oorsprong strak en eenvoudig vormgegeven en doen denken aan Amerikaanse gas stations uit de jaren zestig. Deze karakteristieke beeldtaal is behouden, al is een duidelijk nieuwe laag toegevoegd door ieder station in een opvallende kleur te schilderen (de westelijke roze, de oostelijke geel) en ze te omkleden met op maat gemaakte geperforeerde luiken. Het patroon dat zo is ontstaan, suggereert een beweging die je vooral ervaart als je langsfietst- of jogt.

De directe openbare ruimte van de stations is ook belangrijk onderdeel van het ontwerp. Een gestippeld patroon van gekleurde tegels bij de één en betonnen platen bij de ander definiëren de territoria van de paviljoens. Om ook echt als verblijfplaats te kunnen dienen wordt momenteel stoer straatmeubilair geplaatst, dat - hergebruikt van een oud schoolplein - speciaal is aangepast voor deze locatie.

En er ligt nog een extraatje in het verschiet: de zo karakteristieke luifels zullen ieder worden gesierd door een opvallende installatie. Het westelijke paviljoen krijgt een zee van golvende sprieten ledverlichting op het dak en de luifel van het oostelijke paviljoen wordt bekleed met reflecterend materiaal als knipoog naar de tankstations uit de jaren zestig. Zo zullen de nieuwe cultuurgebouwtjes als stralende bakens al van veraf te zien zijn. (ARCAM/Flora van Gaalen)

Tankstations Noorderpark
Adres: Nieuwe Leeuwarderweg 35
Architect:  Sophie Valla architects
Opdrachtgever: Evert Verhagen, Stadsdeel Noord
Team: Ivo Jelinek