Stadsdeelcommissie West fileert ontwerp plaskrul

Vrijwel nergens in de stad zijn er genderneutrale toiletten te vinden. D66'er Charles Vaneker is daarom met een ontwerp voor een nieuwe plaskrul gekomen. De stadsdeelcommisie is allerminst tevreden.

Joanne van Gool
De genderneutrale plaskrul moet vrouwvriendelijker zijn dan de ouderwetse plaskrul Beeld ANP
De genderneutrale plaskrul moet vrouwvriendelijker zijn dan de ouderwetse plaskrulBeeld ANP

Een paal met een heg eromheen. Zouden vrouwen daar bij hoge nood in de openbare ruimte willen plassen?

De stadsdeelcommissie West was dinsdagavond niet mild over het voorstel van Charles Vaneker (D66) voor dergelijke - genderneutrale - openbare toiletten in het Westerpark.

Er is geen vrouw die er ook maar over zou peinzen om op die wc te gaan zitten, stelde Hilde Brontsema, stadsdeelcommissielid voor de PvdA in Bos en Lommer.

Tirza Gevers (GroenLinks) zou zich niet veilig voelen, want voorbijgangers kunnen vrij gemakkelijk over de heg heen kijken. Een bizar ontwerp, vatte Laurent Staartjes (VVD) de plaspaal samen.

Geerte Piening
Het plan van Vaneker is onderdeel van een grotere beweging die meer openbare toiletten wil. Die werd in gang gezet in 2017 door de actie van Geerte Piening.

De nu 25-jarige Amsterdammer kreeg een boete voor wildplassen en vocht die aan bij de rechter, om duidelijk te maken dat vrouwen ­eigenlijk geen keus hebben wegens gebrek aan voorzieningen. Ze verloor de zaak.

Vanekers alternatief voor de plaskrul was vooral bedoeld als eye­catcher, zei hij. "Het is een appellerend beeld, zo'n visual spreekt mensen toch aan."

Jaarlijks wordt in het Westerpark het inclusieve, lhbt-vriendelijke Milkshake Festival georganiseerd. Met zijn voorstel wilde Vaneker het Westerpark nog meer profileren als ruimdenkend park.

Zonder poppetjes
In Amsterdam zijn in onder andere het Internationaal Theater Amsterdam en in het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum al genderneutrale, openbare toiletten te vinden. Dat zijn in de meeste gevallen normale wc's zonder mannen- of vrouwenpoppetje op de deur.

Vaneker: "Met genderneutrale wc's in zo'n simpele vorm zouden we ook al blij zijn."

"Het gaat uiteindelijk om het aanbrengen van betere toiletvoorzieningen. Daar kijkt het dagelijks bestuur nu naar. In die zin is mijn plan geslaagd."

Baas over eigen blaas
Vaneker raakte geïnspireerd voor zijn genderneutrale toiletten door een plan van gemeenteraadslid Ilana Rooderkerk (D66).

Zij dient volgende week het voorstel 'Baas over eigen blaas' in. Rooderkerk vraagt daarin om meer openbare wc's voor vrouwen, ouderen en mensen met darm-, maag- en blaasproblemen.

Ze stelt onder andere voor om plaskrullen in te wisselen voor (genderneutrale) alternatieven die voor iedereen te gebruiken zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden