Stadsdeelcommissie positief over behoud terrasboot P96

De stadsdeelcommissie Centrum heeft het dagelijks bestuur woensdagavond unaniem geadviseerd om de terrasboot van café P96 een terrasvergunning te geven. Dat is goed nieuws voor de eigenaren van het familiebedrijf. 

De terrasboot van café P96.  Beeld Jean-Pierre Jans
De terrasboot van café P96.Beeld Jean-Pierre Jans

“We zijn heel blij," aldus familievriend en P96-woordvoerder Guido Frankfurther. “Het sociaal-maatschappelijke belang wordt eindelijk ingezien door de politieke partijen in de binnenstad. Dat vinden we heel belangrijk." 

De stadsdeelcommissie van stadsdeel Centrum adviseerde het dagelijks bestuur woensdagavond unaniem om de terrasvergunning af te geven. De fracties van GroenLinks, D66, VVD en PvdA vinden dat de boot een belangrijke maatschappelijke en sociale rol in de buurt vervult waarbij ‘laagdrempelige bijeenkomsten door buurtbewoners kunnen worden gehouden’. De terrasboot is vrij toegankelijk voor buurtbewoners. Zo maakt onder andere Cliëntenbelang Amsterdam gebruik van de boot en worden er activiteiten georganiseerd voor ouderen. 

Handtekeningen

De terrasboot voor de deur van P96 in de Jordaan is al sinds 1983 in gebruik. Een vergunning kreeg het familiebedrijf nooit, maar het terras werd al die jaren door de gemeente gedoogd. 

In 2018 werd er door omwonenden geklaagd over het café. De gemeente startte een onderzoek waaruit bleek dat de terrasvergunning voor de boot ontbrak. Vanwege de ‘voorgeschiedenis' besloot de gemeente tot een compromis: een terrasvergunning zou er niet komen, maar de boot mocht nog twee jaar openblijven. Een in mei ingediende aanvraag om toch een terras op de dekschuit te mogen exploiteren, werd geweigerd. De gedoogvergunning verloopt op 1 november. 

Achter het raam van Café P96 hangt een ‘barometer’ die de stand van het aantal binnengekomen handtekeningen aangeeft. Beeld Guido Frankfurther
Achter het raam van Café P96 hangt een ‘barometer’ die de stand van het aantal binnengekomen handtekeningen aangeeft.Beeld Guido Frankfurther

De discussie over het behoud van de terrasboot deed veel stof opwaaien. De eigenaren van P96 zamelden zo’n 7000 handtekeningen in, die ze overhandigden aan het bestuur van stadsdeel Centrum. De gemeente hield toen nog voet bij stuk. “Een handtekeningenactie gaat niets aan het eerdere besluit veranderen," zei een woordvoerder. 

Daar kan nu verandering in komen. Inmiddels is het aantal handtekeningen gestegen tot 8200 en ziet de stadsdeelcommissie daar wél het belang van in. Frankfurther: “Met dat draagvlak zit het wel goed, zeiden de commissieleden. Dat is natuurlijk leuk om te horen." 

Precedenten

De stadsdeelcommissie heeft het dagelijks bestuur opgeroepen om op basis van maatwerk de terrasboot van P96 van een terrasvergunning te voorzien. Wel wordt er benadrukt dat het gaat om een uitzondering, om precedenten te voorkomen. “Dit is de enige terrasboot in de binnenstad, dus hier blijft het bij,” aldus Frankfurther. 

Niet iedereen wil dat het terras openblijft. Eerder betoogde een buurtbewoner in Het Parool dat omwonenden klaar zijn met de overlast van het café.  Het dagelijks bestuur zal binnen enkele weken een besluit nemen. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden