Stadsdeel Zuid neemt maatregelen tegen rattenplaag

Stadsdeel Zuid neemt maatregelen om de overlast van ongedierte, voornamelijk ratten, tegen te gaan. Zo komt er een voerverbod in het gebied en worden verschillende bosschages gesnoeid.

Het Parool
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

De maatregelen komen nadat verschillende buurtbewoners steen en been klaagden over het aantal ratten op straat. Volgens buurtbewoner Johannes Westra (51) viel er niet meer mee te leven nadat ratten langs kinderwagens sprongen en zelfs uit de wc-pot in een woning op twee hoog klommen.

Oorzaken van de rattenplaag waren volgens Westra en andere buurtgenoten gaten in de riolering en zwerfafval dat de dieren aantrekt. Er was in januari zo veel overlast van het ongedierte dat een brandbrief naar het stadsdeel en de gemeente werd gestuurd.

Stadsdeel Zuid komt nu, bijna twee maanden later, met een aantal maatregelen. De eerste is per direct een voerverbod in de openbare ruimte in heel Amsterdam-Zuid. Ratten, maar ook duiven en meeuwen, komen op het voedsel op straat af en kunnen zich daardoor verder voortplanten.

Verbodsborden

Op het Victorieplein, bij het Amstelkanaal, op de Willem van Weldammelaan, de zuidzijde van de Westlandgracht en het plein tussen de Lek- en Vechtstraat zal er extra goed toezicht worden gehouden. Op deze locaties komen ook verbodsborden te staan. Wie toch een poging waagt de dieren te voeren, kan worden bestraft met een boete van 70 euro.

Stadsdeel Zuid probeert daarnaast stukken groen zo onaantrekkelijk mogelijk voor de dieren te maken. Dichtbegroeide stukken worden gesnoeid zodat de ratten er niet langer kunnen schuilen en het bovendien makkelijker te schoonmaken is.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden