Stadsdeel Noord wil ov gratis maken voor klanten Voedselbank

De stadsdeelcommissie in Noord wil dat klanten gratis met het openbaar vervoer naar de Voedselbank kunnen. Voor veel Noorderlingen is de Voedselbank te ver om te lopen, te onhandig om te fietsen en het openbaar vervoer is te duur.

Michiel Couzy
null Beeld ANP
Beeld ANP

De stadsdeelcommissie heeft unaniem een ‘ongevraagd advies’ uitgebracht aan de gemeenteraad, die dit woensdag zal behandelen. Het verzoek is om het openbaar vervoer te vergoeden voor alle Amsterdammers die naar de Voedselbank willen gaan, dus niet alleen voor inwoners van Noord. “Dit speelt niet alleen in ons stadsdeel,” zegt Niels Ras (D66), lid van de stadsdeelcommissie Noord en initiatiefnemer van het advies. Het bestuur van stadsdeel Noord is positief over het verzoek van de commissie. Ongeveer 2800 Amsterdammers maken gebruik van de Voedselbank.

7,50 per ritje

Noord heeft twee Voedselbanken, één in de Banne en één in de Vogelbuurt. Dat is voor veel Noordelingen in de buurt, maar voor mensen die bijvoorbeeld in de Molenwijk wonen, best ver weg. Te voet is dat niet te doen. Op de fiets gaat sneller, maar dan is het weer onhandig om de voedselpakketten te vervoeren. De meeste klanten hebben geen auto. Blijft over: het openbaar vervoer. Maar een ritje naar de Voedselbank kost al snel 7,50 euro en dat is voor veel klanten een brug te ver, ze gaan er juist naartoe vanwege een gebrek aan geld. Uit onderzoek blijkt dat circa 40 procent van de klanten de afstand als een obstakel ervaart. “Dan gaan ze niet en lopen ze een voedselpakket mis,” aldus Ras.

De stadsdeelcommissie vraagt de gemeenteraad onderzoek uit te voeren naar de haalbaarheid van gratis openbaar vervoer naar alle Voedselbanken in de stad. “We willen een signaal afgeven,” aldus Ras. Het advies dateert nog uit het pre-coronatijdperk. Sindsdien is de situatie wel veranderd. Door de coronacrisis zit de gemeente krap bij kas en is er minder geld om te spenderen aan gratis openbaar vervoer voor klanten van de Voedselbank. Aan de andere kant zal door de economische crisis het aantal Amsterdammers dat gebruik moet maken van de Voedselbank, toenemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden