Amsterdam Bewaar

Stad zet iLost in bij teruggeven van gevonden voorwerpen

Een verzameling gevonden telefoons en tablets bij Bureau Gevonden Voorwerpen
Een verzameling gevonden telefoons en tablets bij Bureau Gevonden Voorwerpen © Rink Hof

Amsterdammers die iets in de stad zijn verloren, konden in het verleden terecht aan de balie van Bureau Gevonden Voorwerpen. De gemeente wil het vinden makkelijker maken en introduceert een online zoekmachine.

Sinds deze week kunnen onfortuinlijke Amsterdammers via de website iLost.nl hun verloren portemonnee, telefoon of tas opduikelen.

Voorheen moest men een email naar de gemeente sturen of langs de balie van Bureau Gevonden Voorwerpen. Met behulp van de digitale zoekmachine is het vinden van je spullen een stuk makkelijker en sneller geworden, aldus de gemeente. 

Grote vooruitgang
Op de website worden gevonden voorwerpen met foto gepubliceerd. Volgens Erik Groot (manager Bureau Gevonden Voorwerpen) is de nieuwe werkwijze een fikse vooruitgang. "Door de foto is de kans groter dat het voorwerp terugkomt bij de eigenaar." Over het algemeen zijn verloren spullen binnen 48 uur op de website te vinden.

iLost.nl is een platform dat het Google wil worden voor verloren en gevonden voorwerpen. Het doel van de start-up is jaarlijks een miljoen gevonden voorwerpen terugbrengen bij hun oorspronkelijke eigenaar. iLost.nl werkt samen met allerlei bedrijven en Amsterdamse culturele instellingen.

Lees ook: Bureau Gevonden Voorwerpen - het best bewaarde geheim van Amsterdam?