Stad stelt maximum aan prijzen koopwoningen middensector

Het gemeentebestuur gaat ingrijpen in de Amsterdamse huizenmarkt. Nieuwe koopwoningen in de middensector krijgen een maximumprijs om ze betaalbaar te houden voor middeninkomens.

Michiel Couzy
Het Amsterdamse gemeentebestuur Beeld ANP
Het Amsterdamse gemeentebestuurBeeld ANP

Amsterdam heeft al regels vastgesteld om middeldure huur middelduur te houden en voegt daar nu voorwaarden aan toe voor de koopmarkt. De maximale verkoopprijs voor huizen in de middensector zal liggen tussen de 175.000 en 297.000 euro, maakt wethouder Laurens Ivens vrijdag bekend. Meer maatregelen liggen in het verschiet om beleggers te dwarsbomen.

"We gaan inderdaad ingrijpen. Want de middeninkomens redden het niet op de vrije markt. Tegen de tijd dat nieuwbouwhuizen worden opgeleverd, zijn de prijzen alweer geëxplodeerd."

Het risico op speculatie is groot. Kopers die een huis voor 297.000 euro kopen, kunnen dat voor een veel hogere prijs doorverkopen. "Daar zou ik graag iets tegen doen, maar we hebben de juiste smaak niet gevonden."

Een antispeculatiebeding is volgens Ivens niet effectief. Mensen die willen scheiden, komen in problemen en handhaving is lastig. Wel stelt de wethouder de eis dat eigenaren hun huis alleen aan natuurlijke personen doorverkopen en niet aan bv's.

Ivens komt met nog meer maatregelen voor nieuwbouwwoningen: een verhuurverbod en een bewoningsplicht: wie een huis koopt, moet daar zelf wonen. Op deze manier wil hij voorkomen dat beleggers middeldure woningen kopen en voor veel geld verhuren.

Opmerkelijke timing
De huizenprijzen in de stad stijgen al jaren. Een doorsneewoning kost nu 475.000 euro, onbetaalbaar voor docenten, verplegers en agenten. Deze middeninkomens krijgen nauwelijks voet aan de grond: ze verdienen te veel voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor een woning op de vrije markt, koop en huur.

Het gemeentebestuur wil daarom dat bij elk project 40 procent sociale huur, 40 procent middeldure huur en koop en twintig procent voor de vrije markt is.

De maximale verkoopprijs wordt vastgelegd in de erfpachtvoorwaarden. De gemeente kan deze jaarlijks aanpassen aan de hand van de inflatie en stijging of daling van het gemiddelde inkomen in Amsterdam.

€175.000 en €297.000

De maximale verkoopprijs voor huizen in de middensector zal liggen tussen de 175.000 en 297.000 euro

De timing is opmerkelijk. Deze week debatteerde de gemeenteraad over klachten van beleggers over de strenge eisen die in hun ogen gelden voor de middeldure huurwoningen. Ze moeten de huren 25 jaar lang in het middensegment houden, waardoor ze veel rendement mislopen. Daar beginnen ze niet aan. "Amsterdam is het mooiste meisje van de klas, maar dreigt voor altijd alleen te blijven," verklaarde Vesteda, een grote vastgoedbelegger.

Ivens doet daar nu een schepje bovenop door ook de koopmarkt aan strenge regels te onderwerpen. Toch denkt hij dat bouwers en projectontwikkelaars blij zijn. "Marktpartijen zijn doorgaans enthousiast als ze koopwoningen mogen bouwen."

Risico voor ontwikkelaars
Aan deze ingreep kleven risico's. Zo stijgen de bouwkosten, waardoor de maximale verkoopprijs gaat knellen voor ontwikkelaars. "Dat risico is voor rekening van de ontwikkelaar," zegt Ivens. "Ik hoor nooit dat dalende bouwkosten leiden tot lagere prijzen."

Het gevaar dreigt dat bouwers kleine en goedkope woningen neerzetten. Lelijk bovendien. "In Centrum en Zuid zullen middeldure koopwoningen inderdaad kleiner zijn, maar in Zuidoost en Noord kunnen wel degelijk ruimere woningen komen," zegt Ivens.

De gemeente kan minimale woninggroottes vastleggen. Het bouwbesluit moet garanderen dat de nieuwbouw aan de eisen voldoet.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden