Stad steekt 23 miljoen in aanpak lerarentekort

De stad pakt het lerarentekort aan: er moeten minimaal 500 leraren bij, scholenteams krijgen geld om zich te scholen en directeuren worden ondersteund.

Lorianne van Gelder
In 2023 heeft de gemeente samen met de lerarenopleidingen en schoolbesturen 500 fte leraren gewonnen voor het Amsterdamse onderwijs Beeld Shutterstock
In 2023 heeft de gemeente samen met de lerarenopleidingen en schoolbesturen 500 fte leraren gewonnen voor het Amsterdamse onderwijsBeeld Shutterstock

In 2023 heeft de gemeente samen met de lerarenopleidingen en schoolbesturen 500 fte leraren gewonnen voor het Amsterdamse onderwijs. Dat staat in de maandag gepresenteerde lerarenagenda van onderwijswethouder Marjolein Moorman.

Het lerarentekort, in het basisonderwijs nu 175 fte - waardoor zeker 200 klassen en 5000 leerlingen worden geraakt - moet in 2023 zijn teruggebracht. Door extra parkeervergunningen, een uitgebreidere reiskostenvergoeding, geld voor zijinstromers, beurzen om teams op scholen te verbeteren en 10.000 euro per directeur voor ondersteuning, hoopt de gemeente het veelkoppige monster dat het lerarentekort is aan te pakken.

Woningen
Aan betaalbare woningen, één van de voornaamste wensen van leerkrachten in de stad, wordt gewerkt. Er komt een loket om huurwoningen die niet onder de sociale huur vallen aan werknemers uit de publieke sector, waaronder het onderwijs, te matchen. De meeste docenten verdienen net te veel om recht te hebben op een sociale huurwoning, maar op vrije sector huurwoningen heeft de gemeente geen invloed. Ook wordt onderzocht of het herbestemmen van schoolgebouwen voor lerarenwoningen mogelijk is.

De gemeente introduceert verder een Amsterdamse teambeurs, een nieuwe vorm van de door de Rekenkamer bekritiseerde lerarenbeurs, waarbij lerarenteams samen worden bijgespijkerd. In tegenstelling tot de lerarenbeurzen zal de gemeente nu controleren of de teams hun doelen behalen. "Je moet laten zien dat het wat oplevert," aldus Marjolein Moorman.

Bonus
Voor de plannen is 5,8 miljoen euro per jaar beschikbaar, ruim 23 miljoen voor de periode 2019-2023. Er is jaarlijks een miljoen minder beschikbaar dan in de periode 2014-2018. Toch ontbreekt de meest voor de hand liggende maatregel: een grotestedenbonus. Juist in een stad als Amsterdam, waar wonen en leven duurder is dan in de rest van het land, wreekt het zich dat de salarissen van docenten in het basisonderwijs achterblijven op dat van hun collega's in het voortgezet en middelbaar onderwijs. "Ik zou het graag willen, maar ik krijg er het geld niet voor vanuit Den Haag," zegt Moorman.

Het ministerie van OCW heeft 1 miljoen beschikbaar gesteld voor de aanpak van het Amsterdamse lerarentekort. "Met een grotestadsbonus zou ik het salaris van alle leraren moeten bijplussen en daar hebben we de middelen niet voor."

Lees ook: Gezocht: leraren. 'Waar kan ik met mijn bloed tekenen?'
Invallen bij de groep 8: 'Juf, het was soms een beetje chaos'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden