Amsterdam Bewaar

Stad nodigt slachtoffers homogeweld uit voor Gay Pride

'Het zien van Gay Pride kan zeker een helende werking hebben,' aldus de burgemeester.
'Het zien van Gay Pride kan zeker een helende werking hebben,' aldus de burgemeester. © ANP

De gemeente gaat buitenlandse slachtoffers van geweld tegen LHTBI'ers in het vervolg uitnodigen voor een ontvangst tijdens Gay Pride om hen een hart onder de riem te steken.

Burgemeester Eberhard van der Laan zei toe om iets te bedenken voor deze slachtoffers die om hun geaardheid zijn bedreigd of mishandeld.

In 2005 werd de bekende Amerikaanse homoactivist Chris Crain tijdens Koninginnedag in elkaar geslagen, en hij mocht op Gay Pride terugkomen om zelf mee te maken dat Amsterdam nog steeds een hele tolerante stad kan zijn.

Incidenten
Nu er recent weer een aantal homoseksuelen zijn mishandeld, waaronder een Surinaamse toerist, vond D66 het een mooi gebaar om iets extra's voor deze groep te doen. "Ook buitenlandse slachtoffers van anti-homogeweld moeten we gevoel geven dat wij als stad massaal dit soort vreselijke incidenten verafschuwen," aldus raadslid Jan-Bert Vroege.

Van der Laan schaarde zich daar donderdag achter. "Zonder bureaucratisch te worden moeten we daar iets voor optuigen. Want het zien van Gay Pride kan zeker een helende werking hebben," aldus de burgemeester.