Stad krijgt 172 extra agenten op straat

De stad krijgt er in één keer 172 politiemensen op straat bij. Een opsteker voor de Amsterdamse politie, die al jaren krimpt terwijl de stad groeit. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) eist tegelijkertijd dat Amsterdam optreedt tegen harddrugsgebruik.

Ruben Koops
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

De stad krijgt vanaf 2020 de beschikking over liefst 172 extra voltijds politieagenten voor noodhulp, de recherche of de surveillance op straat. Door een nieuwe samenwerking tussen de politie en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) hoeven Amsterdamse agenten niet langer arrestanten te bewaken. Op het stadhuis en aan het hoofdbureau van de politie aan de Elandsgracht heerst ook blijdschap vanwege de snelheid waarmee deze capaciteitsuitbreiding al merkbaar is: volgend jaar al, omdat deze mensen nu al in dienst zijn bij de politie.

Doorgaans leidt extra capaciteit vrijwel nooit direct tot extra agenten. Afgelopen zomer kreeg Amsterdam 60 fte extra vanuit de landelijke verdeelsleutel vanwege het regeerakkoord. Maar die agenten moeten nog worden opgeleid, en zijn pas over enkele jaren volwaardig inzetbaar.

Vergrijzing
Deze impuls van 172 arbeidsplaatsen is hard nodig, want de omvang van de Eenheid Amsterdam daalt al jaren geleidelijk terwijl de stad enorm groeit. Werkten er in 2016 nog 5650 medewerkers bij de Eenheid Amsterdam, ongewapende aspiranten incluis, in 2018 waren dat er bijna 120 minder. En zo gaat het al jaren.

De oorzaak ligt vooral bij de vergrijzing, waardoor veel oudgedienden met pensioen gaan terwijl de Politieacademie moeite heeft om bijtijds nieuwe aanwas af te leveren. Bovendien is door de vorming van de Nationale Politie in 2013 overcapaciteit ontstaan, waardoor vacatures vaak niet mochten worden opgevuld.

Justitieminister Ferd Grapperhaus keert die trend nu door zijn goedkeuring te geven aan de uitbesteding van de arrestantenzorg. "De problematiek van het toerisme is echt toegenomen. Daar zit ook drugstoerisme bij, wat nog meer werk oplevert voor de politie. Amsterdam heeft daar een slimme oplossing voor gevonden."

'Schoonheid van de eenvoud'
Arrestanten uit deze politieregio zullen worden ondergebracht in het Justitieel Complex van DJI op Schiphol, een complex met 450 cellen waarvan een deel structureel niet wordt gebruikt. Door die leegstand op te vullen met arrestanten uit de hoofdstad kunnen de drie verouderde cellenblokken op de politiebureaus Flierbosdreef, Elandsgracht en Meer en Vaart dicht.

172

Nu de Dienst Justitiële Inrichtingen de arrestantenzorg overneemt, worden 172 politiemensen vrijgespeeld

De politiemensen die hier werken, van wie een deel uit ongewapende surveillanten bestaat, gaan terug naar de Eenheid Amsterdam om andere politietaken uit te voeren. "Het is de schoonheid van de eenvoud," zegt burgemeester Femke Halsema.

"Omdat DJI die arrestantenzorg overneemt, hoeven wij niet meer te bewaken en heen-en-weer te rijden en spelen wij een groot aantal agenten vrij." De nieuwe werkwijze moet op 1 januari beginnen.

Grapperhaus steekt jaarlijks 7,1 miljoen euro in de capaciteitsuitbreiding van de DJI. "Dit is behoorlijk bingo voor Amsterdam," zegt de minister. Maar ook de minister houdt er iets aan over. Als na drie jaar blijkt dat deze proef een succes is, wil Grapperhaus dat een derde van de vrijgespeelde agenten wordt herverdeeld over andere eenheden in het land. Amsterdam houdt er dan nog 120 over.

DJI zal ook het vervoer van en naar het cellencomplex bij Schiphol organiseren. Dagelijks zullen drie bussen af en aan rijden tussen de politiebureaus en de locatie Schiphol met tussen de 85 en 100 arrestanten die moeten worden ingesloten.

Lees verder: Interview met Halsema en Grapperhaus: Jumpen op pilletjes moeten we niet gedogen'

Vier xtc-pillen

Hoewel minister Grapperhaus zich met de extra agenten van zijn gulle kant laat zien, vindt hij ook dat de hoofdstad zelf meer kan doen om de overlast en criminaliteit te bestrijden. Vooral het gebruik van harddrugs als cocaïne en xtc in het uitgaansleven moet verminderen, aldus de bewindsman.

Wie in Amsterdam gesnapt wordt met vier pillen of een halve gram harddrugs wordt niet bestraft. In de rest van Nederland ligt die grens bij één pil. De CDA-minister zit met het Openbaar Ministerie om tafel om die tolerantiegrens te verlagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden