PlusAchtergrond

Stad koppelt jong talent in Nieuw-West: ‘Werkgevers weten jongeren niet altijd te vinden’

De werkloosheid onder jongeren is het afgelopen jaar aanzienlijk toegenomen. Voor hoogopgeleide jongeren in Nieuw-West is het ook voelbaar, al is er een plan voor hen uitgerold. ‘Na veel afwijzingen knakt er iets in je.’

David Hielkema
Selin Erhan is inmiddels werkzaam bij de gemeente Amsterdam als communicatieadviseur. Beeld Maarten Boswijk
Selin Erhan is inmiddels werkzaam bij de gemeente Amsterdam als communicatieadviseur.Beeld Maarten Boswijk

In New Metropolis, de dependance van Pakhuis de Zwijger, kwamen vorig jaar twintig jongeren samen om mee te denken. Stadsdeelvoorzitter Emre Ünver bestelde de pizza’s, maar was zelf niet aanwezig bij de bijeenkomst. Laat de jongeren zelf eerst maar bepalen hoe ze aan banen kunnen komen, zo was zijn gedachte.

Verbaasd las hij een paar dagen later de analyse van de avond. De jongeren uit Nieuw-West willen geen banen, maar hulp van de gemeente om werk te krijgen op functies waarvoor zij gekwalificeerd zijn. “Baanbrekend dat ze hiermee kwamen,” zegt Ünver nu. “Ik wilde vooral focussen op jongeren die laagopgeleid zijn en hoe we voor hen banen kunnen creëren. Het zegt iets over onze vooroordelen, ook over die van mij.”

De heersende gedachte is dat jongeren uit Nieuw-West laagopgeleid zijn, maar cijfers laten zien dat 66 procent van de studerende jongeren momenteel een hbo-opleiding volgt of naar de universiteit gaat. Toch is het voor deze studenten lastiger een stage of baan te vinden. Een student met een niet-westerse achtergrond moet vier keer vaker solliciteren voor een stage dan een autochtone Nederlander, zo bleek uit een recent onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut. Ünver heeft het zelf ook meegemaakt. “Na veel afwijzingen knakt er iets in je. Ik herken waar deze jongeren tegenaan lopen.”

‘Geen werkervaring’

Racisme mag dan wel de belangrijkste reden zijn dat veel jongeren geen gelijke kansen krijgen, hulp kan de gemeente – door samen te werken met prominente werkgevers – wel bieden. Vaak horen ze bij een afwijzing dat ze te weinig werkervaring hebben. Inmiddels kunnen ze bij bedrijven als Deloitte, ABN Amro en TomTom zes maanden stage lopen, waar een vergoeding van 1000 euro netto tegenover staat. Ünver: “Dan kan niemand meer tegen ze zeggen dat ze geen werkervaring hebben.”

Daarnaast worden netwerkevents, een mentorprogramma en een academy georganiseerd waar bedrijven als Deloitte, ABN Amro en TomTom aan meedoen. Het idee is dat jongeren via deze programma’s op een laagdrempelige manier aan professionals uit allerlei sectoren worden gekoppeld. Door werkgevers en jongeren op deze manier in contact te brengen, vallen vooroordelen weg en opent dit direct deuren voor jongeren, legt Ünver uit.

Inmiddels hebben vijftig werkgevers zich aangesloten. Ünver: “Werkgevers willen werk maken van diversiteit, maar weten de jongeren niet altijd te vinden. Zij kunnen nu ook vacatures plaatsen op de vacaturebank van Grote Spelers. Wel onder twee voorwaarden: je staat open voor diversiteit én je geeft altijd een inhoudelijk reactie op iedereen die solliciteert via Grote Spelers. Er staat een team klaar om iedereen die solliciteert verder te helpen.”

De groep van twintig is in een jaar tijd uitgegroeid naar honderd jongeren. Volgend jaar moeten het er 500 zijn, in 2025 hopen ze dat 1500 jongeren werk hebben gevonden op niveau. Of dit ook gaat lukken, moet nog maar blijken.

Ünver: “We hebben doelstellingen die verder gaan dan banen – het gaat erom dat broertjes en zusjes ook zien dat er kansen zijn. Het talent is eerlijk door de stad verdeeld, maar kansen helaas niet. Als je hoogopgeleid bent, moet je op je plekje kunnen komen.”

Selin Erhan (25)
Afgestudeerd hbo media en entertainment management. Inmiddels werkzaam bij de gemeente Amsterdam als communicatieadviseur.

Groene ogen, donkerblonde haren, en getogen in Nieuw-West. Selin Erhan (25) rondde in 2019 haar hbo-opleiding media en entertainment management af met gemiddeld een 8. De media in was haar droom, nadat ze eerder een succesvolle stage had gelopen bij de regionale radio- en televisieomroep NH Nieuws. “Diversiteit is nu een hot topic in de media, maar toen ik solliciteerde, hoorde ik daar nog maar weinig over.”

Omroepen, persbureaus, tijdschriften en andere mediaplatforms – sollicitatie na sollicitatie gaat de deur uit. “Tientallen per maand. Negen van de tien keer had ik geen werkervaring. Of ik kreeg helemaal geen reactie.” Erhan belt en mailt er elke keer achterna – ‘want ik vind het belangrijk dat werkgevers transparant zijn en feedback teruggeven’. Soms krijgt ze terugkoppeling, maar vaker merkt ze dat de persoon aan de andere kant van de lijn geen duidelijke argumenten heeft als ze even doorvraagt.

Intussen ziet ze dat klasgenoten wél worden aangenomen op plekken waar zij ook op solliciteert. Klasgenoten die geen diverse culturele achtergrond hebben. Erhan noemt het een ‘blinde vlek’ die veel werkgevers hebben. “Je komt er nooit achter of er discriminatie heeft plaatsgevonden, maar het is teleurstellend dat je niet dezelfde kansen krijgt. Ik kan me voorstellen dat als ik minder motivatie en doorzettingsvermogen had, het voor onzekerheid zou zorgen.”

Uiteindelijk vindt ze na maanden afgestudeerd te zijn een baan bij de gemeente Amsterdam als communicatieadviseur. Mede dankzij het project Grote Spelers, waar ze werkervaring opdeed en hielp met het organiseren van netwerkevents. “Ik ben een doorzetter. Ik voegde professionals toe op LinkedIn en vroeg ze onder andere om tips en tricks bij het solliciteren. Communicatie is ook een heel mooi vakgebied.”

Ferhat Özbek Beeld Maarten Boswijk
Ferhat ÖzbekBeeld Maarten Boswijk

Ferhat Özbek (30)
Afgestudeerd hbo rechten. Laat zich omscholen tot pedagoog.

In 2015 loopt Ferhat Özbek (30) stage bij de gemeente Bunnik als jurist. “Dat smaakte naar meer,” zegt hij. Na het halen van zijn hbo-diploma rechten in 2018 gaat hij enthousiast solliciteren. De ene na de andere sollicitatie verstuurt hij, en het enthousiasme neemt af. “Ik heb zeker veertig brieven verstuurd, en ik ben vier keer uitgenodigd. Iedere keer was het dezelfde rotafwijzing. Niet het juiste profiel, zeiden ze. Naast mijn studie had ik een bijbaan, was ik vrijwilliger bij Studiezalen, vrijwilliger bij een juridisch adviesbureau en vrijwilliger bij een ombudsteam. Wat is dan het juiste profiel?”

In het begin belt Özbek nog op om navraag te doen waarom hij is afgewezen. “Je hebt na een paar keer door dat het dezelfde antwoorden zijn. Het bellen had weinig nut.”

Na een klein jaar lukt het dan toch – bij de gemeente Amsterdam vindt hij werk, al was er een kennis voor nodig die een goed woordje voor hem deed. “Na een weekje wist ik dat ik weg wilde, het niveau was lager dan wat ik aankan. Op papier was het hbo-niveau, in de praktijk niet.” Hij blijft er werken, maar solliciteert intussen verder. Zonder succes. “Je begint te twijfelen aan jezelf. Af en toe was het moeilijk om die knop om te zetten, maar ik bleef geloven in mezelf. En ik was ook kritisch: wat moest ik beter doen?”

Na een jaar loopt het contract bij de gemeente af. Gedurende die tijd, tussen het solliciteren en werken door, is Özbek aangebleven als vrijwilliger bij Studiezalen, een organisatie die huiswerkbegeleiding en lifecoaching biedt aan kinderen uit kwetsbare wijken. “Door het vrijwilligerswerk had ik een passie opgebouwd voor het pedagogisch werkveld en omdat het solliciteren niet verliep zoals gewenst, besefte ik dat ik van mijn passie mijn werk moest maken. Ik vroeg of ik bij Studiezalen in dienst kon. Dat kon en daarom volg ik nu ook een omscholingstraject tot pedagoog.”

Dankbaar is Özbek dat hij door Studiezalen een nieuwe weg is ingeslagen, maar toch blijven er vragen. “Hoe kan het dat ik in twee jaar tijd maar één baan kon vinden, en die ene baan ook nog onder mijn niveau ligt? Hoe kan dat?”

Musab Celil  Beeld Maarten Boswijk
Musab CelilBeeld Maarten Boswijk

Musab Celil (31)
Afgestudeerd master criminologie. Werkzaam bij Ebury als financieel detective.

Het klinkt fancy: KYC Specialist zijn bij Ebury, een organisatie die financiële diensten aanbiedt. Zeker als je daaraan toevoegt dat Celil onderzoekt of er sprake zou kunnen zijn van witwassen en/of financiering van terrorisme. Maar de praktijk is weerbarstiger. Met een bachelor psychologie, bachelor sociologie en master criminologie op zak, is het werk dat hij doet onder zijn niveau. “In de realiteit is het een klant bellen en vragen om documentatie. Zo spannend is het eigenlijk niet. Ik kan meer aan dan dit werk, ondanks dat ze me kansen bieden voor ontwikkeling.”

Celil komt uit Osdorp en studeerde af in 2019. Klagen wil hij niet, ook niet over Ebury. Maar wreed is het soms wel: het vinden van een juiste baan. Hij is op zoek naar beleidsfuncties binnen bijvoorbeeld gemeenten of de politie. Soms wordt hij afgewezen op het gebrek aan ervaring. “Ik heb vooral in de collegebanken gezeten. Daardoor heb ik bepaalde ervaringen niet opgedaan.” Solliciteren op hbo-functies doet hij ook. “Daar hoor ik vaak dat ik dat overgekwalificeerd ben.”

Hij weet dat andere afgestudeerden hier ook tegenaan lopen. Maar toch is dat niet hele hele verhaal. “Ik ben afgestudeerd met mensen waarvan ik weet dat mijn kwaliteiten hetzelfde zijn, soms zelfs beter. Maar ik krijg niet dezelfde kans om omhoog te gaan.”

Vaak mondt het uit in een generieke afwijzingsmail. “Dat is het probleem, anders weet ik wel dat ik ze dat ik ze kan overtuigen.” Bij navraag krijgt hij vaker niet dan wel een duidelijke toelichting waarom hij is afgewezen. Maar opgeven? “Ik blijf solliciteren. Ik ga de kansen pakken die mij nog niet gegeven zijn. Dat verdien ik.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden