Nieuws

Staatssecretaris: ‘Amsterdam heeft helemaal geen voorstel ingediend voor brug over IJ’

Volgens staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft Amsterdam geen officieel verzoek ingediend voor de bruggen over het IJ bij de miljardendeal die begin deze maand werd gesloten. De Amsterdamse VVD wil opheldering van wethouder Melanie van der Horst (Verkeer en Vervoer) in een debat volgende week.

Tim Wagemakers
Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. Beeld REMKO DE WAAL/ANP
Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.Beeld REMKO DE WAAL/ANP

Heeft Amsterdam nu wel of niet goed onderhandeld in de miljardendeal die vorige maand gesloten werd met het Rijk? Volgens die overeenkomst maakt het Rijk 4,1 miljard euro vrij voor onder meer het doortrekken van de Noord/Zuidlijn, de ontwikkeling van het Zuidasdok en een nieuwe metrohalte in Haven-Stad, maar er kwam geen geld voor de door velen gewenste bruggen over het IJ.

In een interview met Het Parool meteen na sluiten van de deal zeiden de wethouders Melanie van der Horst (Verkeer en Vervoer) en Reinier van Dantzig (Ruimtelijke Ordening) dat de zo gewenste bruggen over het IJ hoog op de agenda stonden, maar dat ‘in een vroeg stadium’ duidelijk werd dat het Rijk die niet zou gaan betalen. Daarom zou het nooit serieus onderdeel zijn geweest van de gesprekken.

Flink wat wensen

Maar in een Tweede Kamerdebat maandag bleek er enig licht te zitten tussen de Amsterdamse uitleg en die van verantwoordelijk staatssecretaris Heijnen. Op vragen van GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger zei Heijnen dat Amsterdam met flink wat wensen kwam, maar ook dat er nooit een projectvoorstel voor de bruggen over het IJ is ingediend. “Dat zou dan net als andere voorstellen bezien zijn vanuit het afwegingskader.”

Tegen AT5 zegt een woordvoerder van wethouder Van der Horst dat in ‘het voortraject’ de brug met het Rijk is besproken, maar dat ze samen hebben geconstateerd dat die niet voldeed aan de voorwaarden voor de specifieke pot geld die beschikbaar was voor versnelling van de woningbouw. Daarbij zou belangrijk zijn dat investeringen plaatsvinden in zogenoemde Novex-gebieden. De bruggen over het IJ zouden daar niet aan voldoen en om die reden is er ook geen projectvoorstel ingediend.

“De brug is ook besproken in de onderhandelingen over het investeringspakket Zuidasdok/uitbreiding metrolijnen,” aldus de woordvoerder. “Het Rijk heeft aangegeven de brug vooralsnog te zien als een regionale opgave, daarom is dit uiteindelijk geen onderdeel geworden van het investeringspakket. De bruggen over het IJ zijn nog steeds een grote wens van het college.”

Een woordvoerder van staatssecretaris Heijnen laat desgevraagd weten zich aan te sluiten bij de reactie van wethouder Van der Horst.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden