PlusUpdate

Sportschool Pancration ‘kraakt’ pand om uitzetting te voorkomen

Sharon Dolman, eigenares van sportschool Pancration. Beeld Jean-Pierre Jans
Sharon Dolman, eigenares van sportschool Pancration.Beeld Jean-Pierre Jans

Pancration moest maandagochtend het pand in Noord verlaten waar de geliefde sportschool al 19 jaar zit. De verhuurder wil het pand leeg hebben. Bedrijfsleider Sharon Dolman weigert te vertrekken.

Twee weken geleden kreeg Dolman een dwangbevel in handen gedrukt en precies zoals daarin stond aangekondigd, verscheen maandagochtend een ploeg door de deurwaarder ingehuurde verhuizers bij het pand waar haar vader Chris Dolman in 2002 de sportschool opende.

Sharon Dolman (37) is er al tijden de drijvende kracht. 300 jonge kinderen trainen er, vertelt ze, van wie 90 procent gratis dankzij de Stadspas van de gemeente. Op de balie ligt een met viltstift beschreven briefje van een van hen, Aali. ‘Ik wil niet dat de sportschool dichtgaat, want het is heel leuk en ik zit er zelf ook op.’

Spandoek

Het pand, een voormalig schoolgebouw, was sinds 2002 van Chris Dolman, die het in 2018 verkocht aan een Tsjechische investeerder. Die meldde zich een week voor het dwangbevel telefonisch bij Sharon Dolman. De boodschap: het pand wordt opnieuw verkocht. En omdat de eigenaar het pand leeg wil opleveren, wil hij de sportschool vervangen door een antikraakhuurder. Dolman kreeg tot maandag om haar spullen te pakken en te vertrekken. Dat deed ze niet, en voor de zekerheid besloot ze maandagochtend het pand zelf te ‘kraken’. Alle deuren op slot en een spandoek aan de gevel: ‘Dit pand is gekraakt.’

Zo’n snelle uitzetting, kan dat zomaar met een deugdelijk huurcontract? “Dat hebben we niet,” zegt Dolman sip. “Er is nooit iets op papier gezet. Mijn vader is van de oude stempel, het type van een-man-een-man, een-woord-een-woord. Hij vertrouwde de nieuwe eigenaar.”

De sportschool is een huiskamer voor de buurt. Dolman vertelt over de buurman die een paar jaar terug huilend binnenkwam. Hij was zijn woning uitgezet en wist niet meer wat te beginnen. “Ik heb hem een kop koffie en een peptalk gegeven. Samen hebben we gekeken hoe we hem konden helpen.” Er zijn de kwetsbare meisjes van 12 tot 18 jaar die na schooltijd komen sporten en vaak nog lang blijven hangen. “We worden niet rijk van de sportschool, maar het is wel leuk om mee te helpen.”

Wethouder Kukenheim

Over de gemeente Amsterdam geen kwaad woord, zegt Dolman. “Ze denken mee, hebben ons al vaak geholpen. Wethouder Simone Kukenheim heeft zelf gezegd dat ze wil dat we blijven doorgaan met ons werk. Alleen: waar moet ik heen als ze echt onze spullen naar buiten dragen?”

Er speelt een tweede zakelijk verhaal rondom het vastgoed aan de Zilverberg in Noord. Het aanpalende perceel is nog wel eigendom van de gemeente. De nieuwe koper van het gebouw van Pancration, een projectontwikkelaar, zou ook dat andere pand willen kopen. Dolman denkt de achterliggende visie te doorzien: “Dan gaat alles hier tegen de grond en komt er een nieuw flatgebouw waaraan veel geld is te verdienen.”

Ze oppert dat de gemeente zou kunnen weigeren het andere pand te verkopen zodat die plannen worden doorkruist. Maar goed, dat biedt op korte termijn geen oplossing. En dus houdt Sharon er rekening mee dat uiteindelijk werkelijk haar 20 bokszakken, tientallen fitnessapparaten en een vitrine vol gewonnen vechtsportbokalen op straat komen te staan. “Dat is het ergste, die onzekerheid,” zegt ze. “Gaan ze het doen of niet? Je kunt zo niet vooruitkijken, je kunt zo eigenlijk helemaal niets.”

Reactie Wethouder Simome Kukenheim van Sport en Jeugd

“Het is een ingewikkelde zaak tussen twee private partijen waarvan één, Pancration, een maatschappelijk belang dient in een wijk waar al een gebrek is aan dergelijke voorzieningen. Wij hebben als stad en als stadsdeel al het mogelijke gedaan om Pancration voor de stad, het stadsdeel Noord en de kleine wereld te behouden.

Het lijkt er helaas op dat dat niet is gelukt en dat gaat me aan het hart, voor de familie Dolman en voor de buurtbewoners die er regelmatig komen. We kunnen geen ijzer met handen breken, maar de gemeente blijft in contact met de familie Dolman van Pancration om te blijven zoeken naar een manier waarop zij hun activiteiten kunnen doorzetten. De lessen voor de kinderen tot en met 12 jaar kunnen waarschijnlijk doorgaan in een gymzaal in de buurt.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden