Dodenherdenking

Sporters herdacht bij Olympisch Stadion

Overal in de stad wordt vandaag stilgestaan bij de oorlog. Een van de eerste herdenkingen van de dag was die voor de sporters, naast het Olympisch Stadion. Het was onder uitermate gure omstandigheden.

Marc Kruyswijk
null Beeld Jean-Pierre Jans
Beeld Jean-Pierre Jans

Sporters houden niet van stilstaan. Terugkijken doen ze als het moet, als er een analyse kan worden gemaakt van hoe ze in de toekomst een snellere tijd kunnen lopen of een betere wedstrijd kunnen spelen. Maar helemaal niets, dat is eigenlijk niks voor sporters.

Toch was het zaterdagmorgen al voor de vijftiende keer op 4 mei om 13.30 uur precies twee minuten stil naast het Olympisch Stadion. Aan de voet van het beeld van Prometheus werden kransen gelegd en speelde een trompettist de Last Post. Waarna het dus stil werd en alleen het razen van de wind en het verkeer op het plein voorkwam dat het echt doodstil was.

Dam
De hele dag staat in het teken van allerlei herdenkingen. Dat er om 20.00 uur op de Dam wordt stilgestaan bij de Tweede Wereldoorlog, kan niemand ontgaan. Maar naast deze Nationale Dodenherdenking zijn er zo'n veertig herdenkingen in heel Amsterdam. Bijvoorbeeld de Gemeentelijke Herdenking op de Nieuwe Ooster, de Stille Tocht vanaf het Waterlooplein naar de Dam en de 4 mei-bijeenkomsten in alle stadsdelen. En de Nationale Sportherdenking bij het Olympisch Stadion dus.

Dat is helemaal zo vreemd niet, zegt André Bolhuis, voorzitter van sportkoepel NOC*NSF. "Het gaat goed met herdenken in Nederland, ook voor jongeren is het een traditie waaraan zij hechten. Ook daarom moeten we individuele verhalen blijven vertellen, zodat dat dat wat er tijdens de oorlog is gebeurd dicht bij ons blijft."

Basketbal
Centraal dit jaar tijdens de sportherdenking stond het basketbal: een sport die tijdens de Tweede Wereldoorlog nog een jonge sport was. Aan de wieg van het basketbal in Nederland stond AMVJ, de Amsterdamse Maatschappij voor Jongemannen. In het pand aan het Leidsebosje werd in 1930 voor het eerst een wedstrijd georganiseerd, de eerste club werd opgericht door AMVJ.

Vlak voor de oorlog werd de Apollohal geopend: de basketballers verhuisden naar deze hal in 1938. Dat duurde niet lang: eind 1940 werd er in de Apollohal een ijsbaan aangelegd en was er geen ruimte meer voor de basketballers, waardoor zij moesten terugkeren naar het AMVJ-gebouw.

Tot ongenoegen van de buurtbewoners, blijkt uit onderzoek van sporthistoricus Jurryt van Vooren: "De Apollohal bleek ook uitermate geschikt voor massabijeenkomsten van zowel de NSB als de communisten. Er marcheerden regelmatig nationaal-socialisten en communisten door Zuid."

Tijdens de sportherdenking bij het Olympisch Stadion werden om die reden de kransen aangereikt door Amsterdamse basketballertjes. Het was geen eenvoudige taak: de ijskoude en precies op het moment van de herdenking bijna stormachtige wind zorgde ervoor dat her en der bloemen door de lucht vlogen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden