Sportcafés boos om sluiting: ‘Het is een scheef beleid’

Terwijl kroegen tot tien uur ’s avonds dertig personen mogen ontvangen, hebben de veiligheidsregio’s veel sportcafés in sporthallen gesloten. Oneerlijk, stellen zij.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Op 28 september maakten premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge bekend dat sportkantines vanaf de volgende dag dicht moesten blijven. Ook sportcafés in of aan sporthallen werden op last van veel veiligheidsregio’s gesloten. Maar volgens de uitbaters zijn er grote verschillen tussen sportcafés en sportkantines. De cafés draaien niet op vrijwilligers en hebben een volledige horecavergunning.

Rob Mueller van sportcafé Zuid in Sporthallen Zuid ziet de sluiting van zijn zaak met lede ogen aan. “Ik zie hier groepen van vier of vijf personen aankomen om te sporten. Na het sporten gaan ze douchen en als ze dan bij mij een drankje willen doen, mag dat niet. Terwijl ik alle bezoekers registreer en alles zo heb ingericht dat iedereen 1,5 meter afstand van elkaar kan houden. Het is een scheef beleid.”

Maandelijkse factuur

Sinds zijn sportcafé dicht is, vindt Mueller in de prullenbakken lege drankflessen en bierblikjes. “Ze drinken nu in de kleedkamer een biertje of wat anders na de wedstrijd.”

Dat zijn huur intussen gewoon doorloopt, snapt hij ook niet. “Tot nu toe heeft de gemeente de factuur voor de huur gewoon elke maand gestuurd. Als de gemeente ons sluit, moeten zij ook geen huur vragen.”

Pauline Blom van sportcafé de Bullen in Ouder-Amstel, dat ook onder de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland valt, heeft de deuren ook moeten sluiten. “Ik dacht eigenlijk dat ik open mocht blijven, omdat ik een horecavergunning heb. Om nog een beetje geld te verdienen maak ik nu maar afhaalmaaltijden klaar.”

Blom vindt de sluiting van haar zaak onzin. “Na het sporten gaan ze nu naar de kroeg tien meter verderop, terwijl ik dezelfde vergunning heb. Dat vind ik dubbel.”

Wel hoeft ze al sinds maart geen pacht te betalen aan de gemeente Ouder-Amstel. “Dat vind ik wel netjes.”

Dirk van Vugt van Sportcafé van Hogendorp in de gelijknamig hal in Amsterdam-West moet wel nog pacht betalen, terwijl zijn zaak op last van de gemeente is gesloten. “Ik heb de ze al een tijd geleden verzocht de pacht op te schorten, maar ik krijg weinig respons van hun kant.”

Politieagent

Ook sportcafé De Remise van Coen en Dennis Kollen in de sporthal in Landsmeer is gesloten op last van de veiligheidsregio, die van Zaanstreek-Waterland in dit geval. Dennis: “Ik heb een volledige horecavergunning, maar wordt op één hoop gegooid met sportkantines.”

Kollen is ook beheerder van de sporthal in Landsmeer en treft daar regelmatig teams aan met drank in de kleedkamers. “Als een politieagent loop ik mensen met drank uit de kleedkamers te halen. Dan heb ik liever dat ik de zaak onder controle kan houden zoals in mijn sportcafé. Dat is voor de veiligheid beter, want dit geeft onrust.”

De veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland wijst in een reactie op de landelijke maatregelen die zijn genomen. De veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland laat weten dat het landelijk verboden is bij sport- en finessgelegenheden een eet- en drinkgelegenheid geopend te houden voor publiek’. “Op basis daarvan heeft de voorzitter van de veiligheidsregio besloten dat de eet- en drinkgelegenheden dicht moeten.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden