Spinoza Lyceum twee weken nagenoeg dicht om corona het hoofd te bieden

Het Spinoza Lyceum stapt volgende week over op digitale lessen voor alle leerlingen, in de hoop op een frisse en coronavrije start na de herfstvakantie.

Laura Obdeijn
Het trappenhuis van het Spinoza Lyceum. Beeld Dingena Mol
Het trappenhuis van het Spinoza Lyceum.Beeld Dingena Mol

Dat staat in een brief van de leiding aan de ouders en leerlingen van de middelbare school in Zuid. ‘We merken dat het steeds moeilijker wordt om een goede afweging te maken tussen het aanbieden van kwalitatief goed onderwijs enerzijds en om de gezondheid van onze leerlingen en ons personeel te kunnen blijven waarborgen anderzijds.’

De school blijft gedurende twee weken nagenoeg dicht. Alleen kinderen die geen onderwijs vanuit huis kunnen volgen, kunnen naar school. De digitale lesweek, gecombineerd met de herfstvakantie die daar direct op volgt, moet voor een nieuwe start zorgen. Leerlingen en docenten kunnen zo hun quarantainetijd uitzitten en starten ‘in een op dat moment ‘schone’ school, waardoor iedereen met een gerust hart de fysieke lessen weer kan opstarten’.

Cluster besmettingen

Bijna twee weken geleden werd bekend dat 30 leerlingen van het Spinoza Lyceum waren besmet met het coronavirus, net als vijf docenten. In de brief schrijft de schoolleiding daarover dat de school ondanks het naleven van de richtlijnen van het RIVM en de GGD Amsterdam te maken heeft gehad met een cluster besmettingen onder leerlingen en dat er nog bijna dagelijks nieuwe meldingen van besmetting zijn.

De rector merkte dat docenten het daardoor toch spannend vonden om naar school te komen en sommige ouders vonden het moeilijker hun kind naar school te sturen. De door premier Rutte aangekondigde maatregelen maandagavond droegen ook niet bij aan het gevoel van veiligheid, zegt rector Jan Paul Beekman. Daarom besloot de school over te gaan op digitale lessen. “Even het virus denkbeeldig uit de school halen.”

Geen gemakkelijk besluit. “De meerderheid snapt het, maar dit is natuurlijk niet wat we willen. Iedereen wil gewoon in de school met elkaar bezig zijn.”

Over hoe het na de vakantie verder moet, beraadt de school zich nog. Misschien weer helemaal open, misschien langzaam opschalen. “Dat is ook afhankelijk van hoe de situatie in het land er dan uitziet.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden