Speekseltest laat drugsgebruiker in verkeer flink boeten

Automobilisten die drugs gebruiken worden steeds vaker van de weg gehaald. Het CBR beoordeelde sinds de invoering van de speekseltest medio 2017 al bij ruim tweeduizend mensen of zij hun rijbewijs mogen houden. Naast de boete van zo'n 850 euro zijn zij ook bijna 1200 euro kwijt aan dat onderzoek.

Ton Voermans
Een agent neemt tijdens een verkeerscontrole een speekseltest af Beeld ANP
Een agent neemt tijdens een verkeerscontrole een speekseltest afBeeld ANP

Sinds anderhalf jaar wordt er streng gecontroleerd op drugsgebruik in het verkeer door middel van de speekseltest. Wie na het roken van cannabis of het gebruik van een partydrug achter het stuur kruipt en wordt gesnapt, zit goed in de problemen. Als uit de aanvullende bloedtest blijkt dat er inderdaad te veel drugs is gebruikt, volgt er een boete of tijdelijke ontzegging van de rijbevoegdheid.

Daarnaast is de afspraak dat de politie ook het rijbewijs invordert en naar het Centraal Bureau Rijvaardigheid stuurt waar vervolgens uit een aanvullend onderzoek moet blijken of het drugsgebruik zo ernstig is dat het rijbewijs wordt vernietigd. Onderdeel van dat onderzoek is een gesprek met een psychiater om de afhankelijkheid van drugs te bepalen. Ook bloed en urine worden onderzocht.

Wie de kosten van de CBR-procedure - 1162 euro - niet tijdig betaalt, krijgt zijn rijbewijs sowieso niet terug.

De speekseltest werd medio 2017 ingevoerd. In dat eerste jaar werden 538 mensen voor een onderzoek naar het CBR verwezen. Vorig jaar al ruim 1500. Hoeveel mensen uiteindelijk hun rijbewijs definitief kwijtraakten, is nog niet bekend.

Dit jaar verwacht het CBR nóg meer drugsgebruikende automobilisten van wie de rijgeschiktheid moet worden gecontroleerd. Het Openbaar Ministerie wil dat keihard wordt opgetreden omdat het levensgevaarlijk is om stoned achter het stuur te kruipen.

"Drugs in het verkeer is voor ons een speerpunt en we vragen de politie te handhaven," zegt Marloes van Kessel van het Openbaar Ministerie. "Want drugs vormen echt een heel groot risico voor de verkeersveiligheid."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden