Spar City mag voorlopig open blijven

De omstreden Spar-supermarkt aan de Nieuwe Doelenstraat mag voorlopig open blijven. Volgens een tussenvonnis van de Raad van State hoeft de winkel niet op stel en sprong gesloten te worden en mogen de uitbaters een definitieve uitspraak van het hoogste rechtscollege afwachten.

Herman Stil
null Beeld Koen Suyk/ANP XTRA
Beeld Koen Suyk/ANP XTRA

De Spar City ging in de herfst van vorig jaar open, maar vrijwel direct maakte overbuurman Hotel De L’Europe bezwaar tegen de vestiging. Volgens het hotel gaat het om een ‘minisuper’, die niet voldoet aan de regels van het bestemmingsplan. De Spar zou bovendien een negatieve uitstraling hebben op het hotel, dat aan de andere kant van de straat ligt.

De rechter oordeelde daarop dat de gemeente Amsterdam zijn toestemming onvoldoende had onderbouwd. Toen de gemeente dat alsnog deed, stapt De L’Europe opnieuw naar de rechter, die het hotel gelijk gaf. Inmiddels loopt er ook een nieuwe juridische procedure.

De zaak ligt nu bij de Raad van State, die vermoedelijk nog de rest van het jaar nodig heeft om tot een oordeel te komen over de eerdere rechtsgang. De L’Europe wilde dat de Spar direct zou sluiten, maar dat is volgens een vonnis van de voorzieningenrechter van de Raad niet nodig. De winkel mag in ieder geval open blijven tot er een definitief oordeel volgt. Mogelijk wordt de zaak terugverwezen.

Voorafgaand aan de uitspraak probeerden Spar en De L’Europe nog onderling tot een oplossing te komen, maar dat overleg liep op niets uit, waarvoor de twee kemphanen elkaar de schuld geven.

Strijd tegen drukte

Volgens Spar voldoet de vestiging aan alle eisen van de gemeente Amsterdam en is het een reguliere supermarkt die alleen nog levensmiddelen verkoopt, gericht op passanten en buurtbewoners. Van toeristische verkoop is volgens de supermarktketen geen sprake. De gemeente verzet zich via bestemmingsplannen juist tegen ‘minisupers’ in de binnenstad – die naast levensmiddelen ook huishoudspul en toeristische parafernalia verkopen – in zijn strijd tegen drukte.

Het juridisch steekspel om de Sparvestiging ligt onder het vergrootglas bij grote supermarktketens, die vrezen dat hierdoor jurisprudentie ontstaat waardoor ook zij hun gemakssupers – zoals AH to go of Jumbo City – zouden moeten sluiten. Onlangs maakt Dirk van den Broek bekend ‘gemaksdirks’ te willen openen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden