Spanning rond nieuw onderkomen We Are Here

De ongedocumenteerden van We Are Here hebben weer een pand gekraakt. Dit keer een bedrijfspand in Westpoort. De politie heeft de laatste dagen diverse keren moeten ingrijpen om te voorkomen dat de situatie rond het pand zou escaleren.

Thomas Sijtsma
Ondernemer Salih Ozcan. Beeld AT5
Ondernemer Salih Ozcan.Beeld AT5

De inspectie van de gemeente kwam woensdagochtend, samen met vertegenwoordigers van politie en brandweer, de veiligheidssituatie in het pand bekijken. Ze werden door leden van We Are Here langs de zestig matrassen op de drie verdiepingen geleid.

De krakersgroep had maandag een aanvaring met pandeigenaar Salih Ozcan die samen met een cameraploeg van AT5 poolshoogte wilde komen nemen. De krakers zetten hem de deur uit waardoor de situatie grimmig werd.

Dinsdag probeerde een cameraploeg van Pownews het pand binnen te dringen. Beide keren was politie-inzet nodig om de boel te sussen.

Ozcan vertelde bij AT5 dat hij het pand net had opgeknapt om er binnenkort een garagebedrijf in te beginnen. Eerder dit jaar werd er een wietplantage ontmanteld. Volgens Ozcan had hij een slechte huurder gehad.

Hoop afval
We Are Here, de groep uitgeprocedeerde asielzoekers die al sinds 2012 door Amsterdam en Amstelveen trekt, zit volgens woordvoerder Abdi Hakim ongeveer twee weken in het pand op de Abberdaan. Voor de deur staat een enorme hoop afval. Dinsdagochtend is met de gemeente afgesproken dat het vuil woensdag nog wordt opgehaald.

Dat tot grote opluchting van Mouton Bouw, het bedrijf dat naast het gekraakte pand is gevestigd. Een werknemer zegt dat er al maanden niets is gebeurd in het bedrijfsgebouw van Ozcan. Contact tussen Mouton Bouw en Ozcan is er nooit echt geweest.

Samen met Chiara Reneman, die hulp biedt aan We Are Here, hoopt Hakim iets gedaan te krijgen bij de inspectieleden. Contact met Ozcan heeft hij de laatste dagen niet gehad. Tijdens de rondgang in het pand woensdagochtend sprak hij de vertegenwoordigers van brandweer, politie en gemeente toe: “Ik ben zo boos. We hebben geen warm water. Waar moeten we heen?”

De politie en de inspectie kunnen nog niet inhoudelijk reageren op de zaak. Duidelijk is wel dat het pand van Ozcan niet binnen korte tijd zal worden ontruimd. Het is bij We Are Here standaardprocedure een ontruimingsbevel voor te leggen aan de rechter. Volgens de woordvoerder van de politie zal er over zes tot acht weken meer duidelijkheid zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden