Amsterdam Bewaar

SP wil duidelijkheid over computervirus

Een medewerkster van de gemeente Weert zit achter een schrijfmachine nu de computers van de instelling buiten gebruik zijn door een virus.
Een medewerkster van de gemeente Weert zit achter een schrijfmachine nu de computers van de instelling buiten gebruik zijn door een virus. © ANP

De SP wil opheldering van minister Ivo Opstelten van Veiligheid over het computervirus dat verschillende overheidsinstanties heeft getroffen.

Onder die instanties is het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW), zo bleek donderdagavond. Een woordvoerder van het ministerie zei dat het virus woensdag werd geconstateerd, maar dat de situatie die dag nog is opgelost. Volgens hem zijn er donderdag geen gevolgen van merkbaar geweest.

SP-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen zegt donderdagavond te willen weten wat er is gebeurd bij OCW, wat de schade is en of her mogelijk andere ministeries ook zijn getroffen. 'Je moet er toch niet aan denken dat ook cruciale gegevens van bijvoorbeeld Defensie zo toegankelijk worden.'

Ze wil weten of er iets, en zo ja wat, is gedaan om te voorkomen dat het virus zich verspreidt naar andere ministeries. Ook wil ze weten of er al een idee is waar het virus vandaan komt, wie er achter zit en welke gegevens daadwerkelijk 'op straat' liggen.

Gesthuizen stelde de digitalisering en de ict van de overheid al eerder aan de orde. Die moeten volgens haar meer aandacht krijgen. 'Want als het niet veilig kan, waar is dan je back-up?' Eerder pleitte de SP al voor invoering van een 'digitale brandweer'. Ook zouden mogelijk cyberspecialisten, zoals 'hackers', moeten worden ingehuurd om systemen van de overheid te testen.