Amsterdam Bewaar

SP peilt mening Amsterdammers over Noord-Zuidlijn

Aanleg van de Noord/Zuidlijn in de Ferdinand Bolstraat. Foto Gertjan Dikken
Aanleg van de Noord/Zuidlijn in de Ferdinand Bolstraat. Foto Gertjan Dikken © UNKNOWN

AMSTERDAM - Moet de gemeente Amsterdam opnieuw kijken of de aanleg van de Noord-Zuidlijn wel moet doorgaan? Die vraag gaat de SP in de gemeenteraad de komende weken stellen aan inwoners van de hoofdstad. De partij wil weten of burgers het nodig vinden dat er een nieuw besluit valt over de nieuwe metroverbinding, maakte zij donderdag bekend.

Het stadsbestuur moest de afgelopen jaren meerdere keren meedelen dat de lijn meer ging kosten en later klaar zou zijn. Dit jaar verzakten door werkzaamheden aan de metroverbinding tot twee keer toe panden aan de Vijzelgracht. Het stadsbestuur en een meerderheid van de gemeenteraad gaven eerder al aan het geen goed plan te vinden om opnieuw te kijken of de aanleg wel moet doorgaan.

''Amsterdammers lijken het vertrouwen in de lijn verloren te hebben'', zegt SP-raadslid Hans Bakker echter. ''Als zij willen dat het bestuur van de stad nog eens goed onderzoekt wat de mogelijkheden en de onmogelijkheden zijn van de Noord-Zuidlijn, dan kunnen het college en de gemeenteraad hier niet omheen.'' (ANP)