Nieuws

SP draagt oudgediende Remine Alberts voor als lijsttrekker in Amsterdam

Remine Alberts (67) wordt voorgedragen als de nieuwe lijsttrekker van SP Amsterdam. Tussen 1998 en 2018 was zij ook al actief als raadslid in de Amsterdamse politiek.

David Hielkema
Remine Alberts. Beeld
Remine Alberts.

Het was even zoeken wie de kar gaat trekken bij de SP tijdens de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen, maar dinsdag heeft het bestuur oudgediende Remine Alberts (67) naar voren geschoven als lijsttrekker.

Alberts is geen onbekende in de Amsterdamse politiek. Als raadslid was zij vanaf 1998 tot 2018 actief, waarbij zij veelal het woord voerde over verkeerszaken in de stad. Alberts: “Je kunt wel stellen dat ik enige ervaring heb in de Amsterdamse gemeenteraad.” Daarnaast is ze sinds 2011 SP-Statenlid en is ze geregeld te zien bij buurtacties die de SP organiseert.

Lang leek het erop dat wethouder Jakob Wedemeijer (Wonen) de nieuwe lijsttrekker van SP zou worden, maar een onverwachte revolutie van de leden zorgde ervoor dat Tiers Bakker werd verkozen. Een paar weken later vertrok Bakker wegens een aanhouding voor huiselijk geweld in 2018.

Royeren

Desondanks werd Wedemeijer nog steeds gezien als één van de voornaamste kandidaten, maar het bestuur heeft nu dus voor iemand anders gekozen. Wedemeijer komt overigens wel op de lijst, zegt Alberts. “Ik ben blij dat hij zijn steentje bijdraagt.”

Aan Alberts ook de taak om de rust terug te brengen binnen de partij. Er speelt al enige tijd een conflict met de jongerenbeweging Rood, waardoor in de afgelopen weken verschillende leden uit de partij vertrokken of werden geroyeerd. Alberts zegt hier als SP-Statenlid vooral van de zijlijn het een en ander van meegekregen te hebben.

Op 19 december wordt tijdens de ledenvergadering gestemd over het lijsttrekkerschap. Dan zal ook de rest van de lijst bekend worden gemaakt.

Gemeenteraadsverkiezingen maart 2022
Het wordt steeds duidelijker wie de partijen in Amsterdam gaan leiden. Reinier van Dantzig is de lijsttrekker van D66, Claire Martens van de VVD, Rutger Groot Wassink is de voorman van GroenLinks en Marjolein Moorman leidt de PvdA. Annabel Nanninga (JA21), Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren), Diederik Boomsma (CDA), Jazie Veldhuyzen (Bij1), Wil van Soest (Partij van de Ouderen) zullen ook doorgaan.

Bij ChristenUnie is Gerjan van den Heuvel de nieuwe lijsttrekker, terwijl Sheher Kahn bij Denk de kar trekt. Nieuwkomer Volt hoopt met Juliet Broersen meerdere zetels in Amsterdam te behalen.

Het is nog niet bekend of Forum voor Democratie wederom in Amsterdam meedoet aan de verkiezingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden