Nieuws

Sluiting souvenirwinkel Westermarkt vanwege overtreding regels winkeldiversiteit

Een souvenirwinkel aan de Westermarkt in het centrum is vrijdag gesloten op last van de gemeente. De winkel zou de regels voor winkeldiversiteit in het gebied hebben overtreden.

Het Parool
null Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip

Volgens het bestemmingsplan zou de winkel een detailhandel moeten zijn, maar de gemeente schrijft dat het winkelaanbod vooral bestaat uit souvenirs en drugsgerelateerde producten. Daarmee handelt de winkel als souvenirwinkel en headshop, wat in strijd is met het huidige beleid voor winkeldiversiteit.

De gemeente heeft verschillende controles uitgevoerd. Hoewel de ondernemer meerdere kansen heeft gekregen om het beleid aan te passen, is dit niet gebeurd. Daarom is de winkel gesloten.

Na de sluiting kan de ondernemer een plan aanleveren over hoe de zaak weer volgens de regels wordt ingericht. Dan kan de onderneming mogelijk weer open.

Winkeldiversiteit

Amsterdam zette in 2017 een stop op toeristenwinkels in het centrum. Met het plan ‘Winkeldiversiteit Centrum 1’ wijzigde de gemeente in 2018 in een keer een aantal bestemmingsplannen voor de binnenstad.

Er kwam een verbod op nieuwe winkels met een toeristische functie, zoals souvenirwinkels, smartshops en minisupermarkten. Maar ook op zogeheten toeristenwinkels en eetwinkels, waar men Nutellawafels of ijsjes kan halen.

Onder een vergrootglas

Ook de souvenirwinkels, headshops, smartshops en minisupermarkten in de binnenstad liggen onder een vergrootglas van politie en gemeente. In november werd een souvenirwinkel op de Nieuwendijk voor 6 maanden gesloten op last van de burgemeester, omdat er illegaal softdrugs werden verkocht.

Halsema liet vorig jaar zes winkels op de Nieuwendijk sluiten omdat die spullen verkochten waarmee harddrugs kunnen worden bewerkt. Die zaken zijn inmiddels weer open.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden