Nieuws

Sloop panden Van Eeghenstraat hervat: ‘We houden rekening met zwaluwnesten’

De sloop van drie monumentale panden aan de Van Eeghenstraat, die was stilgelegd wegens mogelijke broedplaatsen van gierzwaluwen op het dak, is donderdag hervat.

Ella Santhagens
Van Eeghenstraat, Amsterdam-Zuid. De sloop van de monumentale panden is inmiddels hervat. Beeld Sophie Saddington
Van Eeghenstraat, Amsterdam-Zuid. De sloop van de monumentale panden is inmiddels hervat.Beeld Sophie Saddington

Het slopen van de monumentale panden zorgde eerder voor ophef bij omwonenden. Zij vrezen niet alleen de overlast van een jarenlange verbouwing, maar ook de aantasting van het negentiende-eeuwse karakter van de straat.

Broedplaats gierzwaluwen

De sloop werd echter niet stilgelegd vanwege ontevreden omwonenden en pogingen van Erfgoedvereniging Heemschut, maar doordat Raadslid Anke Bakker op gemeentelijke vogelkaarten zag dat delen van het dak in elk geval in 2019 door gierzwaluwen zijn gebruikt als broedplek.

Omdat de gierzwaluw wordt beschermd door de Wet natuurbescherming, moet hun nest het hele jaar door worden beschermd. Op basis hiervan heeft De Partij voor de Dieren vragen gesteld aan het college en deed een buurtbewoner melding bij de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord.

Vergunning gekregen

Hierdoor moest projectontwikkelaar Rob Voet drie weken wachten en werd de sloop gestaakt. Uiteindelijk kreeg Voet toch een vergunning van de Omgevingsdienst. De sloop wordt vanaf donderdag voortgezet. “De dienst heeft gezien dat er bij de bouwplannen rekening wordt gehouden met de zwaluwnesten.” Dat was volgens Voet al eerder toegezegd, maar is nog een keer geëvalueerd.

Deze weken hebben veel geld gekost, vertelt Voet. “Alle sloopmachines worden per dag gehuurd, en de ploeg moet ook doorbetaald worden.” Om hoeveel geld het precies gaat, wil Voet niet zeggen.

Sloop duurt twee weken

De projectontwikkelaar is blij dat de sloop is hervat. Hij houdt rekening met met meer protestacties van omwonenden, maar heeft een positieve houding. “Ik heb goede moed dat er binnen aanzienlijke tijd een prachtig gebouw wordt neergezet, ter verrijking van de Van Eeghenstraat.”

Voet verwacht dat het oude gebouw binnen twee weken weg is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden