Sloop dreigt voor voormalig huis Etty Hillesum

Het voormalig huis van de Joodse Etty Hillesum in de Gabriël Metsu­straat in Zuid dreigt te worden gesloopt. Hillesum schreef haar befaamde oorlogsdagboeken in het huis op nummer 6.

Hanneloes Pen
Etty Hillesum in haar kamer.  Beeld Joodse Huizen
Etty Hillesum in haar kamer.Beeld Joodse Huizen

Een vastgoedinvesteerder die het pand onlangs heeft gekocht, wil het met twee belendende panden slopen om er nieuwbouw neer te zetten.

De in Middelburg geboren Hillesum (1914-1943) betrok in 1937 een kleine kamer in het huis en woonde er zes jaar. Nederland maakte in 1981 kennis met haar dagboeken onder de titel Het verstoorde leven waarin Hillesum schreef over de liefde, haar relaties en vriendschappen, de oorlog en het bestrij­den van haatgevoelens.

Hillesum moest op haar 29ste naar Westerbork en werd eind 1943 in Auschwitz vergast.

Lotte Bergen, directeur van het Etty Hillesum Onderzoekscentrum, is verbijsterd over de sloopplannen. “Etty Hillesum heeft een van de belangrijkste Holocaustdocumenten nagelaten. Dat weet men in Amsterdam kennelijk niet. De sloopkogel gaat er straks tegenaan,” zegt Bergen.

‘Mogelijk zijn de betrokken ambtenaren en de investeerder niet op de hoogte van het feit dat Etty Hillesum geschaard wordt onder de grote literaire talenten van de 20ste eeuw en een niet te onderschatten historisch document heeft nagelaten. Een document dat wereldwijd door vele mensen wordt gelezen en bestudeerd en een grote inspiratiebron vormt voor velen,’ schrijft ze in een brief aan Trouw.

Buurtbewoners en historici protesteren al ruim een jaar tegen de voorgenomen sloop van de huizen, die geen monumentenstatus hebben. Naast de historische waarde gaat het hen ook om de gevolgen van de bouwplannen. “Het wordt opgehoogd met een volledige etage waardoor het daglicht voor sommige bewoners minder wordt, er komt een uitbouw en bomen sneuvelen,” zegt buurtbewoner Annemieke Bieringa.

Hillesum schreef zelf over het huis in haar dagboek. Door haar raam waardoor ze vaak naar buiten keek, zag ze de ijsbaan en het Rijksmuseum. ‘Al drie jaar leef ik in deze kamer, ik ben dankbaar voor iedere dag, dat ik er leef en werk,’ schreef ze.

In een brief aan haar huisgenote schrijft zij vanuit Westerbork: ‘En groet je m’n lieve bureau, de beste plek op deze aarde?’

De vergunning voor de sloop van het pand en de nieuwbouw moet nog door de gemeente worden beoordeeld.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden