Amsterdam Bewaar

Sloop dreigt voor deel Van der Pekbuurt

   De Jasmijnstraat in de van der Pekbuurt in Amsterdam Noord. Links de panden die gesloopt gaan worden op de hoek Jasmijnstraat - Begoniastraat.
De Jasmijnstraat in de van der Pekbuurt in Amsterdam Noord. Links de panden die gesloopt gaan worden op de hoek Jasmijnstraat - Begoniastraat. © Jean-Pierre Jans / www.jeanpierrejans.nl

Stadsdeel Noord wil instemmen met sloop van twee monumentale huizenblokken in de Van der Pekbuurt. Buurtbewoners en de PvdA trekken aan de noodrem, terwijl ook monumenteninstanties en het rijk zich ermee bemoeien.

Woningcorporatie Ymere heeft stadsdeelbestuurder Kees Diepenveen
(GroenLinks) gemeld op korte termijn te willen beginnen met de aanpak van de Van der Pekbuurt. Het eerste project is de sloop van twee blokken in de Van der Pekstraat en de Begoniastraat. Verder voorziet het plan van Ymere in het opknappen een woonblok.  Het gaat voorlopig om een proef, maar Ymere wil op die manier de hele buurt moderniseren.

De vergunningen worden naar verluidt één dezer dagen aangevraagd.
Diepenveen heeft twee weken geleden tegen deelraadsleden gezegd dat er weinig juridische grond is om de sloopvergunning te weigeren.

Buurtbewoners zijn het er niet mee eens. Ze omschrijven de Van der Pekbuurt  als 'de entree van Noord'.  'Je ziet, komend van de pont, in één oogopslag hoe schitterend dit dorp is', zegt Bart Stuart, voorzitter van de Huurdersvereniging Van der Pekbuurt. Hij waarschuwt: 'Als één blok valt, vallen er meer. Dit is salami tactiek.'

Sinds kort houdt ook het rijk zich met de zaak bezig. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) is 1 september een procedure begonnen die als doel heeft de Van der Pekbuurt  als 'beschermd stadsgezicht' - lees monument - aan te merken.

Lees vandaag meer in Het Parool.