Slechtvalken ruilen A-locatie op het Rijks in voor lawaaiige Westertoren

De slechtvalken die nestelden op het dak van het Rijksmuseum zitten nu weer op de Westertoren. Het museum had juist twee nestkasten laten installeren.

Patrick Meershoek
Een slechtvalk bij het Rijksmuseum. Beeld Theo van Lent
Een slechtvalk bij het Rijksmuseum.Beeld Theo van Lent

Ondankbaar is het eerste woord dat boven komt drijven. Het paartje slechtvalken dat eind februari een nestkast leek te hebben gevonden op het dak van het Rijksmuseum, heeft die benijdenswaardige A-locatie weer verlaten. De vogels hangen, zoekend naar een nieuwe stek om zich te settelen, nu weer rond bij de Westertoren.

Daar gebeurt van alles wat met de voorplanting te maken heeft, maar een nest hebben de twee er nog niet kunnen maken, meldt voormalig stadsecoloog Martin Melchers. “De toren is een stuk hoger dan het Rijks, maar van vogelspotters hoor ik dat ze zich telkens een ongeluk schrikken van de klokken. Ze worden weggebimbambeierd.”

Ook als de vogels wennen aan het klokkenspel, is het zeer de vraag of de Westertoren hen kan bieden wat ze nodig hebben. Melchers: “De toren is open, dus ze kunnen er gemakkelijk terecht. Maar slechtvalken hebben ook een beetje rommel nodig voor hun nest. Nu wordt dat bij elke windvlaag weggeblazen. Dat is ook armoe.”

Nieuwkomers in de stad

Waarom de vogels het Rijks hebben verlaten is onduidelijk. Het kan het gevolg zijn van de werkzaamheden. Het museum was blij met de komst van de slechtvalken, en liet twee nestkasten installeren. Melchers: “Het kan zijn dat ze zijn verstoord. Een van de kasten is neergezet op de plek waar ze hun prooien plukten.”

Vast staat dat de beide vogels nieuwkomers zijn in de stad. Eerder was al duidelijk geworden dat het vrouwtje uit Brussel komt. Nu is ook vast komen te staan dat de man uit Den Haag afkomstig is. “Ze zijn op zoek naar een plek,” zegt Melchers. “Er is ruimte in het centrum. De randen van de stad zijn bezet met nesten.”

Bij het Rijksmuseum laten ze de nestkasten nog even staan, mochten de slechtvalken zich bedenken. Haast is er niet bij volgens Melchers. Er zijn wel gevallen bekend van slechtvalken die in juni nog een broedsel krijgen. “En honger hoeven ze niet te lijden. Het wemelt van de duiven en de halsbandparkieten in de stad.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden