Amsterdam Bewaar

Slechtste huisbaas van Amsterdam gezocht

Huisjesmelkers vragen hoge huren en onderhouden panden vaak slecht
Huisjesmelkers vragen hoge huren en onderhouden panden vaak slecht © ANP

Rood, de jongerenafdeling van de SP, organiseert dit jaar ook een verkiezing voor de ergste huisjesmelker in Amsterdam.

De verkiezing wordt jaarlijks landelijk gehouden, maar dit jaar organiseert Rood Amsterdamse een eigen editie om de problemen van woningnood in de stad aan te kaarten.

Daphne van Breugel van Rood: "In Amsterdam is het lastig om een betaalbare kamer te vinden. Huisjesmelkers maken misbruik van deze situatie en vullen hun zakken. Dit moeten we aanpakken."

De woningnood onder Amsterdamse jongeren en studenten is nog steeds hoog. Huisjesmelkers maken hier gebruik van door bijvoorbeeld te veel huur te vragen en slecht onderhoud te plegen, zegt de SP. 

Afdwingen
Van Breugel: "Met de verkiezing willen we de huisbaas onder druk zetten en verbeteringen afdwingen." En dat werkt. De 'winnaar' van de landelijke verkiezing die Rood vorig haar hield, wordt nu volop aangepakt.  

De slechtste huisbaas wordt gekozen door een jury die bestaat uit Gert-Jan Bakker (Meldpunt ongewenst verhuurgedrag), Wethouder Laurens Ivens en Daphne van Breugel. Huisbazen kunnen tot eind december worden aangemeld via de site huisjesmelkervanhetjaar.nl.