Amsterdam Bewaar

Slechtste buurten vaak in middelgrote steden

Oud-minister Ella Vogelaar wilde de lijst geheim houden, omdat de bewoners van slechte buurten daardoor gestigmatiseerd zouden worden. Foto ANP/Phil Nijhuis
Oud-minister Ella Vogelaar wilde de lijst geheim houden, omdat de bewoners van slechte buurten daardoor gestigmatiseerd zouden worden. Foto ANP/Phil Nijhuis © UNKNOWN

DEN HAAG - Minister Eberhard van der Laan (Wonen) heeft alsnog de rangorde van de 83 slechtste buurten van Nederland bekend gemaakt.

Eerder lekte al uit dat de Amsterdamse Kolenkitbuurt in de ogen van het ministerie geldt als de slechtste buurt van Nederland. De meeste andere Amsterdamse buurten moeten gezocht worden in de lagere regionen van de lijst. Zo telt de top dertig dertien Rotterdamse buurten tegen drie Amsterdamse.

Opvallend is verder dat in middelgrote steden enkele van de slechtste buurten te vinden zijn. Zo staat de Rivierenwijk in Deventer op de zesde plaats en wijken in Leeuwarden en Maastricht op de negende en de tiende. Ook wijken in Nijmegen en Eindhoven staan nog boven de eerste wijk uit Den Haag, die met de zeventiende plaats maar net de wijk Poelenburg in Zaanstad voor blijft.

Oud-minister Ella Vogelaar wilde de lijst geheim houden, omdat de bewoners van slechte buurten daardoor gestigmatiseerd zouden worden. Op verzoek van de Tweede Kamer bracht haar opvolger Van der Laan de lijst gisteren toch naar buiten. Onlangs prees hij zich al gelukkig dat de bewoners van de Kolenkitbuurt het luchtig opgenomen hadden.

De ranglijst is vastgesteld op basis van 18 statistieken, op het niveau van de postcodegebieden. Daarbij tellen bijvoorbeeld het gemiddelde opleidings- en inkomensniveau en de werkloosheid zwaar mee, maar ook de staat van de woningen.

Verder wordt gekeken naar de overlast, vernieling en het oordeel van de bewoners over de veiligheid. Ten slotte waren onder meer vervuiling, verkeersveiligheid en de wens om te verhuizen van belang.

De 83 wijken maken stuk voor stuk deel uit van de veertig 'Vogelaarwijken' waar op initiatief van dit kabinet de komende tien jaar 2,5 miljard euro geïnvesteerd wordt door de woningcorporaties. (HET PAROOL)