Amsterdam Bewaar

Slechte planning, dus lege agenda's bij stadsdelen

In Zuidoost blijft de agenda leeg. 'Er komen onvoldoende onderwerpen door', zegt griffier Sjam Jokhan.
In Zuidoost blijft de agenda leeg. 'Er komen onvoldoende onderwerpen door', zegt griffier Sjam Jokhan. © Thinkstock

De Amsterdamse stadsdeelbesturen lijken in diepe winterslaap. Met name in Zuidoost, Nieuw-West, West en Centrum groeit de onvrede over de vrijwel lege vergaderagenda's waarmee de deelraden aan het laatste jaar van deze bestuursperiode zijn begonnen.

In Zuidoost heeft griffier Sjam Jokhan niet alleen de geplande deelraadsvergadering van 26 februari moeten afblazen, maar ook drie commissievergaderingen voor de maand maart moeten bundelen tot één bijeenkomst. 'Er komen onvoldoende onderwerpen door', zegt Jokhan, die dat vooral wijt aan een slechte planning van dagelijks bestuur en ambtelijk apparaat.

In Nieuw-West hebben de fractievoorzitters het dagelijks bestuur opheldering gevraagd. 'In januari, februari en maart doen wij vrijwel niets, maar het ziet ernaar uit dat we tegen de zomer dubbele diensten moeten draaien', moppert Chris Schaeffer van de SP.

De deelraad in Nieuw-West moet voor 1 juli een stroom bestemmingsplannen afhandelen opdat het stadsdeel niet het recht verliest leges te vragen aan indieners van bouwplannen. Schaeffer: 'Dat weten we sinds de start van deze bestuursperiode. Het is een kwestie van slechte planning dat we straks alles op het laatste moment op ons bordje krijgen.'

Kortwieken stadsdelen
Michèl Tromp van de VVD vermoedt dat de onrust binnen het ambtelijk apparaat over het kortwieken van de stadsdelen ook een rol speelt. 'Ambtenaren worden toch onrustig over wat hun boven het hoofd hangt. En ook bestuurders gaan niet met heel veel pijn en moeite onderwerpen door de deelraad loodsen, waar straks de gemeenteraad een streep doorheen kan halen.'