Slag in concertland: Ziggo Dome en Afas Live ontslaan een derde van het personeel

Nielson gisteravond in de Ziggo Dome tijdens het eerste Larger Than Live concert. Daarbij waren 2500 fans welkom in een zaal die plek biedt aan 17.000 toeschouwers. Beeld ANP Kippa
Nielson gisteravond in de Ziggo Dome tijdens het eerste Larger Than Live concert. Daarbij waren 2500 fans welkom in een zaal die plek biedt aan 17.000 toeschouwers.Beeld ANP Kippa

De coronacrisis slaat diepe gaten in het Nederlandse concertlandschap. Zowel de Ziggo Dome als de Afas Live zijn gedwongen ruim een derde van hun personeel te ontslaan.

De reorganisatie is onontkoombaar geworden als gevolg van de coronamaatregelen. In de Ziggo Dome verliezen van de 34 personeelsleden er 14 per 1 oktober hun baan. In de kleinere Afas Live (capaciteit 5500 bezoekers) gaat het om 10 van de 25 werknemers. Daarbij zijn ook mensen met een vast contract. De betrokken medewerkers zijn allen de afgelopen dagen ingelicht.

Geen zicht op winst

Volgens Ziggo Dome-directeur Danny Damman is de reorganisatie één-op-één het gevolg van de coronacrisis. De concertzaal, wanneer uitverkocht goed voor 17.000 bezoekers, ging half maart op slot. De zaal is sinds donderdag weer open op ‘1,5 metercapaciteit’ van 2500 man, maar dat is te weinig om de verliezen van de afgelopen maanden te compenseren. “De maandenlange stilte en het gebrek aan perspectief hebben ons ertoe moeten doen besluiten om te reorganiseren. Ondanks de mooie nieuwe initiatieven op concertgebied is er nog geen zicht op rendabele evenementen,’’ aldus Damman.

Afas Live-directeur Birgitte de Winter: “Met veel verdriet moeten we teamleden laten gaan. Het is ingrijpend, maar noodzakelijk. Dit vormt een onderdeel van een aantal maatregelen die ervoor moeten zorgen dat we gezond blijven en straks weer volledig kunnen gaan draaien.’’

Damman signaleert een diepe crisis in de muziekwereld. “Niet alleen wij, maar onze gehele branche wordt zeer hard geraakt. Veel van onze huurders hebben evenementen die gepland stonden sinds half maart, moeten doorschuiven naar het najaar of zelfs naar 2021.’’

Paradiso

Daarvoor is niets in de plaats gekomen. Vooral het gemis van internationale sterren laat zich voelen. Van uitgestelde concerten van bijvoorbeeld Harry Styles, E.L.O. en Pearl Jam is het nog steeds onzeker wanneer die weer zouden kunnen doorgaan. Bij de AFAS Live verdwenen winstgevende shows van onder anderen Adam Lambert, Eurovision in Concert en Louis Tomlinson (One Direction) van de agenda.

Omdat duidelijkheid over het opheffen van reisbeperkingen ontbreekt, bestaat de kans dat de eerste concerten met internationale sterren pas weer vanaf de tweede helft van volgend jaar mogelijk zijn. “Het doet me verdriet om te zien welke impact dit heeft op ons bedrijf,” zegt Damman.

Eerder maakte Paradiso, waar veel mensen in deeltijd werken, al bekend fors te snijden in het personeelsbestand. Van de 230 contracten worden er daar 60 ontbonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden