Slachtoffer schietpartij boos om gebiedsverbod Amstelveen

De Turks-Amstelveense drugshandelaar Ahmet G. (55), die zaterdag 16 maart samen met zijn 17-jarige dochter werd beschoten bij zijn huis aan De Grote Wielen in Amstelveen-Westwijk, is kwaad op burgemeester Bas Eenhoorn, die hem een gebiedsverbod oplegde waardoor hij minstens tot 10 juni niet bij zijn huis mag komen.

Hulpdiensten op De Grote Wielen na de schietpartij anderhalve week geleden. Beeld anp
Hulpdiensten op De Grote Wielen na de schietpartij anderhalve week geleden.Beeld anp

Hij gaat er van uit dat hij aan een liquidatie is ontsnapt doordat het wapen van de schutter na de eerste schoten haperde. Zelf werd hij in zijn been geraakt, zijn dochter werd getroffen in haar enkel. Burgemeester Eenhoorn weert G. om de buurt tegen nieuw geweld te beschermen.

Diens advocaat Jan-Hein Kuijpers klaagt in een bezwaarschift dat Eenhoorn zijn besluit heeft genomen zonder G. om zijn standpunt te vragen over deze 'ingrijpende maatregel', terwijl dat 'een kleine moeite was geweest'.

Dat de burgemeester tegenover lokale media zei te hopen dat Ahmet G. uit Amstelveen 'verdwijnt', steekt de crimineel.

Turkije
Raadsman Kuijpers haalt in het klaagschrift een citaat van Eenhoorn aan waarover G. verbolgen is: "Het zou kunnen zijn dat de rechter zegt dat deze man uitgewezen moet worden, maar dat kan een burgemeester zomaar niet doen. (..) Maar wat we allemaal hopen is dat deze man verdwijnt. Dat hij teruggaat naar Turkije of waar hij naartoe gaat."

Kuijpers: "De burgemeester is kennelijk vergeten dat G. slachtoffer is van een zeer ingrijpend incident." Eenhoorn legde het verbod vooral op om op de daaropvolgende bewonersavond aan de buurt te kunnen vertellen dat hij had ingegrepen, denken G. en zijn advocaat.

Uitdrukkelijke wens
Dat verscheidene criminele groeperingen G. willen liquideren, zoals tipgevers van de recherche hebben gesteld (en zoals in de Amsterdamse onderwereld algemeen wordt aangenomen), is in het besluit volgens de raadsman niet onderbouwd met stukken.

G. wil 'uitdrukkelijk' dat de gemeente Amstelveen hem om zijn mening vraagt en het gebiedsverbod heroverweegt.

Lees ook: Politie zoekt getuigen schietpartij op Ahmet G. in Amstelveen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden