Slachtoffer liquidatie in Noord is thaibokstrainer Saban Berk

De man die maandagavond is doodgeschoten aan de Papaverweg in Amsterdam-Noord is thaibokstrainer Saban Berk (57). Hij overleed ter plekke.

Paul Vugts en Bart van Zoelen
De Papaverweg gisteravond na de liquidatie. Beeld Michel van Bergen
De Papaverweg gisteravond na de liquidatie.Beeld Michel van Bergen

De schietpartij vond rond 21.20 uur plaats. Na het schietincident zocht de politie via Burgernet naar een zilverkleurige BMW met een Belgisch kenteken, beginnend met een 1. Later op de avond werd een vergelijkbare auto aangetroffen op de Wibautstraat in Zaandam. Er waren vanmorgen nog geen aanhoudingen verricht.

Berk was decennia lang thaibokstrainer en gaf les in sportcentrum The Big Lab aan de Vlierweg, om de hoek van de moordplek.

Groepje trouwe leden

Eigenaar van The Big Lab Astrando Arduin kan niet veel zeggen over Berk of over maandagavond. “Hij kwam hier om zijn groepje les te geven, ging de deur uit en een kwartier later werd ik gebeld: heb je het al gehoord?” Hij kende Berk niet lang. “Hij was gewoon een trainer die hierheen kwam met zijn groepje, zijn trouwe leden. We hadden niet echt een band.”

Eind vorig jaar moest Berks eigen sportschool Saban Gym weg uit de Schaafstraat, waar de sportschool niet meer paste in het bestemmingsplan. “We gaan gewoon door, in een park, op straat. Sensei Saban zal niet opgeven,” zei Berk toen op Facebook.

Berk kon sinds een paar maanden terecht bij The Big Lab, waar hij zijn leerlingen drie avonden in de week trainde voor wedstrijden. “Ik heb gewoon een plekje geboden. Er is ruimte zat, kies maar een hoekje,” wijst Arduin langs de bar naar de grote boksring midden in de loods tussen de woonwinkels. De band tussen de trainer en zijn pupillen was hecht. “Een kleine familie, een stuk of tien man.”

Arduin is bang dat de dood van Berk afstraalt op zijn sportschool. De groep rond Berk is veel kleiner dan de ruim driehonderd leden van The Big Lab. “Wij zijn meer gefocust op recreatief trainen. Mensen die voor en na hun werk lekker willen zweten. In twaalf weken worden ze klaargestoomd voor een vriendschappelijke wedstrijd.”

Hardrijders

Saban Berk haalde geregeld de media. Zo klaagde hij in 2014 op AT5 dat hij steeds werd aangezien voor de beruchte Turks-Duitse vrouwenhandelaar Saban B., met wie hij ook uiterlijk enige gelijkenis vertoonde. Hij had een krantenartikel met foto van Saban B. op een stootzak geplakt en gaf het de volle laag.

In 2016 voerde hij actie tegen hardrijders in de buurt van zijn sportschool, spoot leuzen op de weg en riep burgemeester Eberhard van der Laan op maatregelen te nemen.

Berk was er trots op een leerling te zijn van Jan Plas, een van de pioniers die het thaiboksen en kickboksen naar Nederland haalden en oprichter van de beroemde sportschool Mejiro Gym. Plas belandde in de zware criminaliteit en moest een celstraf van acht jaar uitzitten. In 2010 pleegde hij zelfmoord.

Door de nodige problemen was Berk een tijd uit de running geweest, maar sinds het voorjaar probeerde hij zijn sportschool en kring van vechters weer op te bouwen. Het motief voor de schietpartij is onduidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden