PlusExclusief

Slachtoffer brand Mauritsstraat had psychiatrische problemen: ‘Instanties lieten haar doormodderen’

Bij een brand in een woning aan de Mauritsstraat deze week kwam de 53-jarige Diana Gemert om het leven. Ze was een bekend en voor velen geliefd figuur in Oost, maar kampte ook met ernstige psychiatrische problemen. ‘Het was een tikkende tijdbom.’

Hanneloes Pen
Mensen leggen foto's en bloemen bij de voordeur van de woning in Mauritsstraat 8, waar Diana Gemert op 10 oktober door brand om het leven kwam. Beeld Jean-Pierre Jans
Mensen leggen foto's en bloemen bij de voordeur van de woning in Mauritsstraat 8, waar Diana Gemert op 10 oktober door brand om het leven kwam.Beeld Jean-Pierre Jans

Daags na de brand staat de deur van het portiek aan de Mauritsstraat vanwege de indringende brandgeur wijd open. Het trappenhuis is zwartgeblakerd door de uitslaande brand van afgelopen zondagnacht waarbij Diana Gemert omkwam.

Uit haar brievenbus steken bosjes bloemen. Op een hartje staat ‘Ik leer van jou’ met drie kruisjes eronder. Op de grond liggen nog wat bloemen en een foto erbij.

‘Diaan’ was een bekende in de Swammerdambuurt waar ze al vijftien jaar woonde. Bij de buurman om de hoek bietste ze vaak een shaggie in ruil voor wat blikken bier of ze liep bij de kapper verderop binnen voor een kop koffie.

Ze scharrelde vaak op straat om kapotte computers of andere spullen bij de vuilnisbak mee naar huis te nemen. Ook liep ze bijna dagelijks via de Dappermarkt naar de Domselaerstraat, naar het zogeheten tuinhuis van Mentrum, een ontmoetingsplek voor cliënten met ernstige psychiatrische aandoeningen.

Sterke verhalen

De mannen op het bankje bij Mentrum kennen haar allemaal. “Ze zat vaak achter de computer in het tuinhuisje. Ze blowde veel en was vaak stoned,” zeggen ze.

Ook op de Dappermarkt was ze een bekend gezicht. “Een hele lieve vrouw. En heel intelligent,” zegt een marktkoopman. Een collega: “Ze liep vaak langs en vroeg of ik het druk had gehad. Als ik ‘ja’ zei, vroeg ze wat geld. Als ik nee knikte, vroeg ze niets.”

Winkelier Jan Oostrum kende haar al meer dan twintig jaar en hoorde haar sterke verhalen vertellen die hij met een korreltje zout nam. “Vroeger ging ze nog wel eens met ons mee uit dansen bij een club. Ze kon vreselijk goed dansen.”

De verhalen van ‘Diaan’ – dat ze vroeger een topmodel en steenrijk was, uit Amerika kwam, een zoon had, contact had met de FBI en brieven schreef naar Trump – werden door weinigen geloofd. Dat ze een zoon heeft, klopt wel.

Inmiddels is er een crowdfundingsactie gestart om geld bijeen te brengen voor Gemerts uitvaart. Op de site wordt ook haar zoon genoemd. En op een van Gemerts Facebookpagina’s onder de naam Jordan Amber Kennedy-daimler staat een verscheurde foto van jonge kinderen waarbij ze in de tekst aan haar zoon refereert.

[Tekst loopt door onder de foto]

 Een van Gemerts Facebookpagina’s onder de naam Jordan Amber Kennedy-daimler. Beeld Facebook
Een van Gemerts Facebookpagina’s onder de naam Jordan Amber Kennedy-daimler.Beeld Facebook

Urine

Diana Gemert werd in april 1969 in Suriname geboren. Ze kampte met psychiatrische problemen en was bekend bij Mentrum, het Leger des Heils en GGD. Haar huis op de derde etage stond vol met spullen van straat en ’s nachts had ze de gewoonte haar huisraad van de ene naar de andere kant van het huis te slepen. “Als we erover klaagden, zei ze tegen ons dat het stampende paarden waren,” zegt haar onderbuurman Gido Vermeulen.

De afgelopen twee jaar werd de overlast erger. Op foto’s en filmpjes van buren is de totaal vervuilde en volgestouwde woning van Gemert te zien. “Eerst was ze een lieve, gekke buurvrouw, maar ineens sloeg dat om. Er kwam een enorme stank uit haar woning en de geluidsoverlast nam toe. Ik heb talloze malen wooncorporatie De Key gebeld maar er werd niets aan gedaan,” zegt Vermeulen. Hij toont een foto van zijn plafonnière die vol staat met gelige vloeistof, die via Gemerts vloer naar zijn woning is gesijpeld. “Urine,” zegt hij. “De stank kwam ervan af.”

Het werd zo erg dat de etage het afgelopen jaar twee keer is opgeruimd: in december 2021 en in september 2022, in opdracht van de GGD. Eind 2021 werd ook haar gas en licht afgesloten. Bij een kaaswinkel in de Indische Buurt kocht ze vaak kaarsen, waarschijnlijk om haar huis te verlichten. “Ze zei dat ze ook voor de buren moest meenemen,” zegt de man van de winkel.

Vermeulen sprak tijdens het opruimen van de woning de hulpverleners van Mentrum aan. “Maar die konden niets doen. Ze was geen gevaar voor de omgeving, zeiden ze,” zegt Vermeulen. Herhaaldelijk trok hij aan de bel bij De Key en het meldpunt Zorg en Woonoverlast, zonder resultaat. “Iedereen kon toch zien dat de vrouw niet voor zichzelf kon zorgen.”

Crowdfunding

Twee buurvrouwen uit de portiek vinden ook dat Diaan niet goed is geholpen door de hulpverlening. “Ze ging de laatste tijd erg achteruit. Ze ging erg ruiken en zich minder goed verzorgen. We hadden zo’n medelijden met haar.”

Uiteindelijk zou deze maand een rechtszaak plaatsvinden, aangespannen door De Key, om Gemert uit haar woning te krijgen. Maar die kwam te laat. Afgelopen zondagnacht hoorde Vermeulen rond 4.30 uur een glas omvallen, gevolgd door gevloek en geschreeuw. “Kort daarna roken we brand en renden we het huis uit, waarbij we de buren op de trap waarschuwden. Voor Diana zelf kwamen we te laat,” zegt hij. Dikke rookwolken sloegen al uit haar raam en deur.

De buurvrouwen die haar weleens wat eten gaven, staan met tranen in hun ogen. “Ze was altijd hartelijk en vrolijk en deed wel eens een boodschapje voor me. Ze zei ook dat ze pindasoep ging maken, maar dat kon helemaal niet omdat ze geen gas en licht meer had.”

Ook Koen Pomp, de buurman aan de Weesperzijde wiens huis aan dat van Gemert grenst, vindt het vreselijk. Hij stuurde tal van mails naar De Key. Door de overlast deed hij zonder oordoppen geen oog dicht, en door de brand heeft hij enorme schade aan zijn pas gekochte woning. “Elke instantie heeft haar laten doormodderen. De vrouw kon duidelijk niet voor zichzelf zorgen. Voor ons is de brand een klein trauma, maar zij is het grootste slachtoffer geworden. Zij is dood.”

Diana Gemert wordt maandag op de Nieuwe Ooster begraven. Er is een crowdfundingsactie opgezet voor de kosten van de begrafenis.

Hulppogingen

Woningbouwvereniging De Key laat weten na de eerste klachten van buren medio 2021 het gemeentelijk Meldpunt Zorg en Woonoverlast te hebben ingeschakeld. “Het meldpunt heeft geprobeerd via verschillende zorginstellingen de situatie voor Gemert en de omwonenden te verbeteren. Elke poging tot contact liet mevrouw niet toe,” zegt een woordvoerder van De Key. “We begrijpen dat zorgverleners kwetsbare mensen in onze samenleving zolang mogelijk thuis willen laten wonen. Aan de andere kant vinden wij het als corporatie net zo belangrijk dat al onze bewoners zich thuis voelen in hun woning en geen overlast ervaren. Dat staat in dit geval op gespannen voet met elkaar.”

In Nederland is wonen een grondrecht. Mensen hun woning ontnemen gaat niet zomaar. De Key: “De rechter vraagt aan zorgpartijen of er nog behandelmogelijkheden zijn als wij een woning terug willen nemen. Wij vinden dat de zorgpartijen in deze situatie eerder hadden kunnen besluiten dat zelfstandig wonen voor deze mevrouw geen optie meer was. Omdat de overlast voor onze bewoners niet verminderde, hebben wij aangestuurd op een uitspraak van de rechter.”

Mentrum laat weten dat ze vanwege het medisch beroepsgeheim en de privacy van het slachtoffer niet op de aantijging van De Key kunnen reageren.

De GGD zegt dat Gemert vanaf eind 2021 in beeld is bij hun afdeling HWT (Hygiënisch Woning Toezicht) en hun team Zorg & Overlast. “De GGD is als spin in het web actief betrokken geweest rondom de zorgsignalen. Ook hebben we veelvuldig overleg gehad met meerdere betrokken partijen waaronder de ggz, gemeente en De Key.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden