PlusNieuws

Site laat potentiële huurders tegen elkaar opbieden: ‘De gekte op de markt is heel groot’

Een nieuwe stap in de toch al overkokende woningmarkt: potentiële huurders via een website tegen elkaar laten opbieden. Het gebeurt via Rebid.nl, en het Amsterdamse aanbod groeit met de dag. De eigenaar van het platform zegt zelf vooral ‘transparant en snel’ te willen zijn. ‘Iedereen kan een prijsvoorstel doen.’

Jesper Roele
De veilingwebsite Rebid.nl laat potentiële huurders tegen elkaar opbieden in stapjes van 25 euro.  Beeld Getty Images/EyeEm
De veilingwebsite Rebid.nl laat potentiële huurders tegen elkaar opbieden in stapjes van 25 euro.Beeld Getty Images/EyeEm

Een huurwoning van 67 vierkante meter op de Eerste van Swindenstraat in Oost vanaf 1500 euro per maand. Of een appartement van 63 vierkante meter op de Silodam in West vanaf 1600 euro. Of een woning van 148 vierkante meter in de Bergstraat in het Centrum vanaf 2750 euro. Vanaf ja, want bij de Amsterdamse makelaar Rebid.nl kun je door andere geïnteresseerden overboden worden.

Het op de Herengracht gevestigde makelaarskantoor Rebid.nl biedt huurwoningen aan en laat potentiële huurders tegen elkaar opbieden via zijn veilingwebsite in stapjes van 25 euro. Zo staat bij de woning op de Bergstraat: ‘Je kan elke gewenste maandhuur voorstellen, hoger dan 2750 euro. Reageren kan in stappen van 25 euro. Meer kans? Plaats een hoger voorstel.’ In totaal staan er nu tien Amsterdamse huurwoningen op de website. 37 woningen zouden al verhuurd zijn via Rebid.nl.

De Woonbond kreeg eerder al signalen dat er onderhands overboden wordt op huurwoningen. “Maar dit is de eerste keer dat er een veilingsite voor gemaakt is,” zegt Marcel Trip, woordvoerder van de Woonbond. “Het laat zien dat de gekte op de markt op dit moment heel groot is.”

Grens doortrekken

Verhuurders mogen voor huizen in de vrije huurmarkt vragen wat zij willen, legt Trip uit. Wel is er een puntenstelsel, maar dat geldt voor huizen met een maandhuur tot 752 euro. “Als je voor een huis meer mag vragen, dan kan een verhuurder zoveel vragen als hij wil. En je ziet vooral dat het in de grote steden daardoor misgaat.” De Woonbond pleit ervoor om de grens van 752 euro door te trekken. Op die manier zouden er meer betaalbare woningen van hogere kwaliteit op de markt komen. En zou een veilingwebsite helemaal uit den boze zijn.

Helemaal nieuw is de werkwijze van Rebid.nl niet. Al in 2019 bood Vastgoed Company Veendam vijftig appartementen in Groningen-Zuid aan voor een huurprijs vanaf 720 euro. Geïnteresseerden konden tegen elkaar opbieden om de winst van de verhuurder te maximaliseren. De lokale website Sikkom schreef er destijds over. Na veel kritiek veranderde het vastgoedbedrijf zijn werkwijze.

Onvrede

Daniël Raadschelders van Rebid.nl zegt dat de website is ontstaan nadat hij zelf een paar slechte ervaringen had met het vinden van een huurwoning. “Vaak ben je met minimaal vijftig anderen geïnteresseerd in een huurwoning en hoor je achteraf dat je overboden bent. Dat voelt heel oneerlijk, omdat je er geen grip op hebt. Ik wilde een transparant platform maken. Zo is ook het verhuurproces geautomatiseerd. En het is ook een stukje gemak.”

Kritiek op de Groningse werkwijze begrijpt Raadschelders, en dat voorbeeld zegt hij te kennen. Zelf zegt hij het anders te doen. “Zij lieten huurders echt met stapjes tegen elkaar opbieden. Dat doen wij niet. Iedere potentiële huurder kan bij ons een prijsvoorstel doen. De prijs alleen zal daarbij niet leidend zijn: een verhuurder zal ook naar de samenstelling van de huurders en het inkomen kijken.”

Raadschelders durft zelfs te stellen dat huurwoningen door zijn platform minder lang leegstaan. “Wij hebben in de tijd van covid woningen gemiddeld binnen veertien dagen verhuurd.”

Onbereikbaar

Jerry Wijnen, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam, vindt het een ‘bijzondere ontwikkeling’. “Ik hoor dagelijks de wanhoop als ik iemand vertel dat een woning al verhuurd is. En dan willen mensen ook weleens weten of ze meer kans hadden gemaakt als ze maandelijks meer zouden betalen. Bij de koopmarkt zijn we dat gewend, maar op de huurmarkt ben ik daar niet enthousiast over. Wonen wordt zo voor sommigen onbereikbaar.”

Volgens Wijnen zijn het de ontwikkelingen op de woningmarkt die dit nieuwe huurinitiatief in de hand werken. “We hebben allemaal een woning nodig, maar als we van de huurmarkt ook een veiling maken, wordt het nog duurder. We moeten gewoon zorgen dat er genoeg woningen zijn.”

“Dit is wederom een negatief effect van de krapte/gekte op de (huur)woningmarkt,” laat Sieuwerd Ermerins van makelaarsvereniging NVM weten. “Rebid zegt het verhuurproces transparanter te maken, maar drijft ondertussen de huurprijzen voor de consument verder op.”

Gunfactor

Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing Systems aan de TU Delft, denkt ook dat deze ontwikkeling tot hogere huurprijzen zal leiden. “De markt is nu vooral een gunfactor. Straks krijgt de huurder die bereid is het meeste te betalen het huis. Dat is een uitwas van de enorme woningkrapte. Het is geen positieve ontwikkeling want mensen worden nog verder onder druk gezet.”

Boelhouwer denkt dat ‘dit soort acties’ de steun voor gereguleerde huurprijzen alleen maar zal doen toenemen. “Dat is wel de consequentie van dit soort sites.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden