Sinterklaasintocht Amsterdam afgelast, wel tv-verslag

De Amsterdamse intocht van Sinterklaas bij het Zeeburgereiland gaat dit jaar niet door. Daarvoor in de plaats komt er een televisie-evenement op een geheime locatie zonder publiek.

Olaf Heyblom
Sinterklaas en Pieten komen in 2018 aan op het Museumplein om te schaatsen op de ijsbaan. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Sinterklaas en Pieten komen in 2018 aan op het Museumplein om te schaatsen op de ijsbaan.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

De organisatie en gemeente zien af van de intocht die al ‘vrijwel zonder publiek’ zou plaatsvinden, nu het aantal coronabesmettingen fors oploopt. “Met de groei van het aantal besmettingen en de mogelijkheid dat er duizend kinderen staan, loop je het risico dat mensen besmet raken,” zegt Pam Evenhuis, voorzitter van de stichting Sinterklaas in Amsterdam.

Meer dan 350 vrijwilligers hadden hard gewerkt om de intocht dit jaar toch mogelijk te maken. De bedoeling was om twee evenementen te organiseren. Eén op Zeeburgereiland en één op het Marineterrein. Met het gebruik van dranghekken, speciale mondkapjes en temperatuurmeters wilde de organisatie de intocht in stad voor een klein publiek mogelijk maken, maar bezoekers zijn niet nu helemaal meer welkom.

De vrijwilligers tonen volgens de organisatie vooral begrip en zijn opgelucht, hoewel er ook teleurstelling heerst. “Tientallen mensen hebben er honderden uren aan gewerkt.”

Geheime locatie

De aankomst van Sinterklaas in Amsterdam zal wel live te zien zijn bij AT5. “Amerigo is in training, de sint zelf is dolenthousiast en de hoofdpieten staan te trappelen. Eén ding is duidelijk: de sint komt altijd naar Amsterdam. Alleen in 1944 gebeurde dat niet,” zegt Evenhuis.

Op 15 november wordt er een live tv-verslag gemaakt van de aankomst van de sint in de stad. De locatie wordt niet prijsgegeven om te voorkomen dat er bezoekers op af komen. Normaal is de aankomst bij het Scheepvaartmuseum in Oost, waarna de sint in een optocht door de stad trekt.

Om aandacht te vragen voor het evenement pakt de organisatie vanaf 9 november uit met een grote sinterklaascampagne op sociale media en tot en met 5 december worden er in de stad allerlei activiteiten rondom het sinterklaasfeest georganiseerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden