PlusExclusief

Sinds de dood van Peter R. de Vries staat de familie van de in Zuidoost vermoorde Rosleny Magdalena er alleen voor

Shulesca De La Croes draagt een T-shirt met een afbeelding van haar nicht Rosleny. Beeld Nina Schollaardt
Shulesca De La Croes draagt een T-shirt met een afbeelding van haar nicht Rosleny.Beeld Nina Schollaardt

In 2016 werd de 28-jarige Rosleny Magdalena vermoord in Amsterdam-Zuidoost. De zaak is nooit opgelost. Peter R. de Vries bood eerst hulp, maar sinds zijn overlijden staat de familie alleen bij het aandacht vragen voor de kwestie.

Wouter Laumans en Paul Vugts

Op een tafeltje in de compacte woning staat haar foto. Ze heeft beide armen in haar zij. Met een brutaal lachje kijkt ze in de camera. “Ik herinner me de dag van haar moord als de dag van gisteren,” zegt nicht Shulesca, terwijl ze naar de foto kijkt. “Ik had ’s ochtends op Facebook gezien dat er een vrouw was doodgeschoten in Zuidoost. Toen dacht ik bij mezelf: alweer? Er gebeurden toen veel dingen in de Bijlmer. Later die dag hoorde ik dat het Rosleny was die was vermoord. Ik heb alleen maar geschreeuwd.”

Die fatale dag is inmiddels vijf jaar geleden.

Op 17 november 2016 fietst de 28-jarige Rosleny Magdalena ’s ochtends vroeg door Amsterdam-Zuidoost. Haar dochtertje van zes jaar zit in het kinderzitje achterop. Als ze het kind naar school heeft gebracht, fietst ze terug naar haar huis. Op bewakingsbeelden die de politie later zal opvragen, is te zien hoe ze, in de omgeving van het Holendrechtplein, door een fietser in een regenpak gevolgd lijkt te worden.

Omstreeks kwart over acht ’s ochtends horen omwonenden schoten bij de fietsersbrug bij de Maldenhof. Bij de meldkamer van de politie komt het bericht binnen dat er een gewonde vrouw bij de brug ligt. Hulpdiensten proberen Rosleny nog te reanimeren, maar het mag niet baten. Ze overlijdt aan haar verwondingen.

Geen gouden tip

De recherche doet groot onderzoek. Daaruit blijkt dat Rosleny hoogstwaarschijnlijk niet per ongeluk is doodgeschoten. Ze was niet bezig met criminele activiteiten, maar een conflict of ruzie in de relationele sfeer is een mogelijkheid. De zaak komt twee keer in televisieprogramma Opsporing Verzocht. Hoewel een aantal tips binnenkomt, zit de gouden er niet tussen. Daarmee gaat de moord op Rosleny Magdalena - vooralsnog - de boeken in als onopgelost.

Haar familie pijnigt zich al jaren het hoofd over de vraag wie Rosleny heeft vermoord en waarom. “We zijn 5 jaar verder en inmiddels weten we niet meer waar we het zoeken moeten,” zegt nicht Shulesca. “Er gaan veel verhalen, maar het kan van alles zijn geweest.”

Dat is met name pijnlijk voor de dochter van Rosleny. Het kind wordt binnenkort 12 jaar en zit met veel vragen. “Er loopt nu een meisje rond zonder moeder dat niet weet waarom ze dood is,” zegt Shulesca. “Ik ben woedend dat er mensen zijn die iets weten en niet praten. Hoe kan het dat je als mens met zoiets rondloopt en niks zegt?”

Woensdag was de sterfdag van Rosleny. Gewoontegetrouw ging de familie naar de Nieuwe Ooster om haar te herdenken, het graf schoon te maken en bloemen neer te leggen. Eén traditie bleef echter uit; het appje van Peter R. de Vries. Elk jaar stuurde hij een berichtje op haar sterfdag.

Mailtje naar De Vries

Shulesca kijkt naar het tafeltje waar de foto van haar vermoorde nicht staat. Naast de foto staat de rouwkaart van Peter R. de Vries. Drie jaar geleden stuurde Shulesca de misdaadverslaggever een mail waarin ze haar ongerustheid uitsprak over het feit dat er nog steeds geen doorbraak was in de zaak van haar vermoorde nicht. Een dag later had ze een afspraak met hem. “Hij zei: ‘Het is een moeilijke zaak, maar het moet mogelijk zijn hem op te lossen.’ Het deed hem echt veel. Hij heeft vanaf dat moment altijd contact gehouden. Hij was echt heel nauw betrokken.”

Ze pakt haar telefoon. Even later snerpt het onmiskenbare stemgeluid van De Vries door de huiskamer. Het is een oud bericht dat Shulesca bewaard heeft. De Vries vertelt dat hij zojuist bij de betrokken instanties navraag heeft gedaan over de stand van zaken van het onderzoek naar de moord op Rosleny. “Ze weten nu dat ik op het vinkentouw zit.”

Het is niet het enige dat De Vries deed. In het tv-programma RTL Boulevard vroeg hij aandacht voor de zaak. “Hij zei dat een oplossing lang op zich kon laten wachten, maar dat hij gerechtigheid wilde. Peter R. de Vries was onze steun en toeverlaat. Ik mis hem echt enorm.”

Grote leegte

In dat gevoel staat Shulesca zeker niet alleen. Na de moord op De Vries liet de moeder van Nicky Verstappen in het Algemeen Dagblad weten dat de misdaadverslaggever een grote leegte naliet. “Peter was er al die jaren, nu missen we hem verschrikkelijk.” Ook de ouders van de sinds 1993 vermiste Tanja Groen lieten na de moordaanslag op De Vries weten ‘in shock’ te zijn. Na de verdwijning van hun dochter onderhielden zij vele jaren nauw contact met hem.

Shulesca moet het nu, net als alle andere nabestaanden die steun hadden aan de misdaadverslaggever, zonder diens kenmerkende vasthoudendheid doen. Zelf op onderzoek uitgaan wil ze niet. “Je kunt van alles gaan vogelen, maar je maakt jezelf gek.” Het enige wat ze doet is gehoor geven aan het advies dat De Vries haar ooit gaf: aandacht blijven vragen voor de moord op haar 28-jarige nicht Rosleny Magdalena.

“Huilen kan ik niet meer. Mijn tranen zijn op. Zonder Peter is het wel moeilijker, maar ik ga door. Ik wil gewoon dat deze zaak wordt opgelost.”

Politie werkt nog altijd aan de zaak

“Dat Peter R. de Vries zich zo voor de zaak heeft ingezet, waarderen wij enorm,” zegt een woordvoerder van de politie. “Maar dat hij overleden is, wil niet zeggen dat de zaak stilligt. Integendeel, de afgelopen jaren zijn er stappen gezet. Die hebben helaas nog niet geleid tot een aanhouding, maar we zijn er nog steeds mee bezig. Ook nu is informatie nog altijd van harte welkom. Als er tips binnenkomen, gaat het onderzoeksteam daar direct mee aan de slag.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden