Amsterdam Bewaar

Silo's op Zeeburgereiland wachten nog steeds op plan

De silo's zijn van beton, zelfs deuren zitten er vooralsnog niet in
De silo's zijn van beton, zelfs deuren zitten er vooralsnog niet in © Floris Lok

Eerdere plannen sneuvelden door de crisis. Bijna tien jaar later kunnen nieuwe plannen worden ingediend voor de silo's op het Zeeburger­eiland. 'Ze zijn imposant van vorm, we willen ook een imposant programma.'

Het is misschien wel de laatste plek in de stad waar je nog iets echt fantastisch kan doen. Iets waar Amsterdammers blij van worden, waar iemand met een goed idee zich kan onderscheiden. Door dat idee natuurlijk, maar vooral toch door de locatie: één, of meer, van de enorme ­silo's op het Zeeburgereiland.

Er is iets raars aan de hand met de drie betonnen kolossen. Toen ze, zeg acht jaar geleden, nog eenzaam en alleen het Zeeburgereiland bewaakten, leken ze gigantisch. Maar rij tegenwoordig over de Zuiderzeeweg en je ziet ze praktisch niet meer. Nu het eiland in rap tempo wordt volgebouwd, lijken ze wel te krimpen.

Uitzicht rondom
Daar komt gek genoeg verandering in als je de stalen trappen beklimt om 23 meter hoger uit te komen op het dak van zo'n voormalige rioolzuiveringssilo. Uitzicht rondom.

In oostelijke richting kijk je bij helder weer zo naar Almere. Aan de andere kant is de binnenstad van Amsterdam vooralsnog goed zichtbaar. Wie hoogtevrees heeft, houdt waarschijnlijk behoorlijk afstand van de betonnen randen, helemaal als het stevig waait, zoals vandaag.

De gemeente is op zoek naar plannenmakers die deze silo's nieuw leven willen inblazen. Vanaf eind deze maand kunnen geïnteresseerden ideeën inleveren, begin juni sluit de inschrijvingstermijn. Projectmanager Marieke Wever geeft aan dat er veel mogelijk is, mits het een toevoeging vormt voor de stad. "Het moet echt iets doen voor de Amsterdammer, voor de omwonenden."

Nachtzaken zijn uitgezonderd
Dat kan dus van alles zijn. Een bioscoop misschien, of een theater. Een klimhal of een oefenbassin voor duikers? Je hoeft geen horecagenie te zijn om in de daken van de silo's een trio heel, heel fijne terrassen te zien, als je zorgt dat mensen een beetje uit de wind zitten. Wever: "De silo's zijn imposant van vorm, we willen ook een imposant programma. Ze moeten een belangrijke stempel op de wijk gaan drukken."

Er is veel mogelijk, maar er zijn wel degelijk eisen. De silo's moeten een gemengd karakter krijgen: 'Een creatieve mix van bijzondere functies van onder meer culturele, maatschappelijke, recreatieve, sportieve of educatieve aard.' Commerciële functies, zoals kantoren, detailhandel en horeca? Prima, hoewel nachtzaken zijn uitgezonderd.

Serieuze gegadigden
Het is zeker niet uit te sluiten dat zich tussen de serieuze gegadigden ook minder gedegen ­enthousiastelingen zullen melden. Die groep wordt gewaarschuwd door Wever. "Ze moeten zelf in staat zijn de ontwikkeling te financieren, de verbouwing te realiseren en de exploitatie ter hand te nemen."

Iedereen die een kijkje neemt, zal zich realiseren dat een dergelijk project een uitdaging is, of misschien beter: een enorme kluif. De silo's zijn van stevig beton en zelfs deuren zitten er vooralsnog niet in. Beneden verzamelt zich het ­regenwater dat een weg vindt via grote ronde gaten in het dak. Wever: "Dit is heel duidelijk niet alleen maar een plannetjeswedstrijd."

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.