Sector wil leiding 24/7 Kids ook vervolgen voor kindermishandeling

Een groot deel van de kinderopvangsector wil dat de leiding van een Amsterdams kinderdagverblijf dat in 2015 wegens ernstige misstanden werd gesloten, niet alleen wordt vervolgd voor oplichting, maar ook voor kindermishandeling.

Bas Soetenhorst
24/7 Kids op het Columbusplein in West werd gesloten omdat er veel meer kinderen werden opgevangen dan was toegestaan.  Beeld ANP
24/7 Kids op het Columbusplein in West werd gesloten omdat er veel meer kinderen werden opgevangen dan was toegestaan.Beeld ANP

De brancheverenigingen Kinderopvang en Maatschappelijke Kinderopvang, die ruim 80 procent van de ­ondernemers in de sector vertegenwoordigen, zijn mede-ondertekenaars van een verklaring van de belangenvereniging van ouders, BOink. Daarin wordt justitie gemaand de leiding van 24/7 Kids ook te vervolgen voor lichamelijke en psychische verwaarlozing.

De verklaring werd gisteren ingediend bij het Amsterdamse gerechtshof, bij een door advocaat Richard Korver namens een tiental ouders aangespannen artikel-12-procedure. Daarmee willen ze afdwingen dat het Openbaar Ministerie Laura T., de directeur van 24/7 Kids, ook vervolgt voor kindermishandeling. T. moet vooralsnog alleen terecht staan voor valsheid in geschrifte, poging tot oplichting en overtreding van de Wet op de economische delicten.

Doelbewust

24/7 Kids op het Columbusplein in West werd gesloten omdat er veel meer kinderen werden opgevangen dan was toegestaan. Medewerksters bleken heimelijk hele dagen op straat te hebben rondgesjouwd met boventallige kinderen, soms door weer en wind. Het ging om de jongste peuters, die nog niet in staat waren hun ouders te vertellen wat de gang van zaken was bij de kinderopvang. Ook de voeding van de kinderen liet te wensen over.

In de verklaring noemt BOink het ‘ronduit schadelijk’ voor het imago van de kinderopvang als het ‘doelbewust op het spel zetten’ van de gezondheid van heel jonge kinderen niet zou leiden tot strafrechtelijke vervolging.

Het hof neemt binnen zes weken een besluit.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden