PlusAchtergrond

Schonere lucht in Amsterdam door coronamaatregelen

De coronamaatregelen lijken te zorgen voor meer schone lucht in de stad, concludeert de GGD. Maar het ligt ingewikkeld: door het gunstige weer in de weken voorafgaand aan de lockdown was de lucht in Amsterdam toen minstens zo schoon.

Bart Van Zoelen
Zo ziet een verlaten Amsterdam er vanuit de lucht uit. Beeld ANP
Zo ziet een verlaten Amsterdam er vanuit de lucht uit.Beeld ANP

Door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken is de uitstoot van vervuilende stoffen in de lucht stukken kleiner: sinds half maart rijdt er minder verkeer door de stad, vanaf Schiphol vertrekken nauwelijks nog vliegtuigen en de industrie produceert minder. Maar was de luchtkwaliteit in de stad daardoor ook beter?

Het antwoord lijkt voor de hand te liggen. Uit China en Noord-Italië kwamen indrukwekkende kaartjes van satellietmetingen waaruit bleek dat de smog daar als bij toverslag was opgeklaard. Het KNMI schatte dat de luchtvervuiling in Nederland 20 tot 60 procent lager zou uitvallen als gevolg van de coronamaatregelen.

Voorzichtige conclusie

Maar op basis van zijn meetpunten in de stad is de Amsterdamse GGD veel minder stellig. De GGD spreekt van ‘een voorzichtige conclusie’. Het lijkt erop dat er een positief effect uitgaat van de coronamaatregelen op de luchtkwaliteit in de stad, schrijft de GGD zuinig. Aan een percentage of een precieze inschatting van de corona-impact willen de onderzoekers hun handen nog niet branden.

Reden is dat het weer van grote invloed is op de luchtkwaliteit. Zeker bij een korte periode is het moeilijk om in te schatten of een vermindering van de luchtverontreiniging het gevolg is van de coronamaatregelen of van de weersomstandigheden. Het is niet voor niets dat de GGD bijna twee maanden heeft gewacht om een inschatting te maken.

Afwijkend weer

Daar komt bij dat Amsterdam deze periode te maken had met, zoals de GGD schrijft, ‘afwijkend weer’. Het was droog, zonnig en de wind kwam vaak uit het noordoosten. En juist de oostenwind zorgt doorgaans voor een slechtere luchtkwaliteit dan de schonere zuidwestenwind vanaf de Noordzee die in Nederland nog het meest voorkomt.

GGD heeft de vijf weken nadat de coronamaatregelen van kracht werden, vergeleken met dezelfde periode in 2019 en 2018. Dan blijkt wel dat er dit jaar beduidend minder stikstofdioxide (NO2) en roet in de lucht zat. Maar de GGD durft dus niet te zeggen in welke mate deze afname het gevolg is van de coronamaatregelen.

Want het weer spreekt ook een woordje mee. Dat blijkt wel als GGD de vergelijking trekt met de vijf weken voorafgaand aan de coronamaatregelen. Toen was het weer buitengewoon gunstig voor de luchtkwaliteit: zuidwestenwind, veel regen. En wat blijkt? In de vijf weken voor en na de coronamaatregelen waren de NO2-concentraties in Amsterdam vergelijkbaar. En voorafgaand aan de coronamaatregelen werd zelfs minder roet gemeten dan daarna.

Hoe dan ook benadrukt de GGD dat de invloed van de coronacrisis op de luchtkwaliteit tijdelijk zal zijn. Daarom moet de stad als het aan de GGD ligt vooral doorgaan met het beleid om de luchtvervuiling terug te dringen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden