PlusReportage

Scholieren krijgen kookles van sterrenchef Ron Blaauw: ‘Soms gaat hij wel erg snel’

Deze week krijgen onderbouwleerlingen van het Keizer Karel College in Amstelveen les in de RAI. Maandagochtend stond een kookles van chef-kok Ron Blaauw (53) op het programma. ‘Ik hoop dat ze er vooral veel plezier uit halen.’

Anna Livia de Kort
Middelbare scholieren krijgen kookles van Ron Blaauw in de RAI. 'Met deze kookles doen ze even totaal wat anders.' Beeld Nina Schollaardt
Middelbare scholieren krijgen kookles van Ron Blaauw in de RAI. 'Met deze kookles doen ze even totaal wat anders.'Beeld Nina Schollaardt

In een grote lege keuken in de kelder van de RAI wandelt de eerste groep leerlingen naar binnen. De saus, kip en groenten liggen in bakjes klaar, alleen de inductieplaat hoeft nog aangezet te worden. ­Natuurlijk ontbreekt de pomp met desinfecterende handgel niet. Het gerecht voor vandaag: Balinese taco’s.

Bij binnenkomst kijken de leerlingen eerst wat onwennig om zich heen en kiezen vervolgens één van de dertien werkbanken uit die klaarstaan. Terwijl de chef-kok uitlegt wat ze gaan doen, kijkt iedereen gespannen naar het ­instructievel. “Ik kan helemaal niet koken,” fluistert een meisje van 14 jaar zenuwachtig tegen een leeftijdsgenoot.

Steuntje in de rug

Het is een bijzondere week voor scholieren van het Keizer Karel College. Verdeeld over vijf verdiepingen en in groepjes van zo’n twaalf leerlingen wordt in de RAI de hele week gewerkt aan vakken waarmee leerlingen vertraging hebben opgelopen.

Zo krijgen ze naast kookles ook workshops over hoe je dingen goed plant en hoe je je beter leert concentreren. Daarnaast schrijven ze een businessplan voor de RAI: welke stappen ­nemen ze als zij hier een evenement zouden organiseren? De speciale lessen zijn onderdeel van het programma ‘bRAIn Academy’.

Aan de ouders van de leerlingen is gevraagd of en hoe ze een bijdrage aan het programma konden leveren. “Een moeder werkt bij de RAI, zij is vandaag receptionist. Een vader, die professioneel fotograaf is, maakt foto’s. En Ron Blaauw, wiens zoon op het Keizer Karel College zit, heeft aangeboden te koken. Zo draagt iedereen een steentje bij,” zegt Willemijn Stolk (46), afdelingsleider van de havo-onderbouw.

Ook leerlingen die wel op een voldoende staan voor hun schoolvakken, mogen naar de RAI komen. Voor hen is de kookles van Blaauw vooral een steuntje in de rug. Stolk: “Corona heeft niet alleen effect op de prestaties van leerlingen, maar ook op hun sociale welzijn.”

“We gaan ervoor zorgen dat de taco’s top worden,” roept Blaauw tegen de leerlingen van het eerste groepje. Wanneer de sterrenkok voordoet hoe hij iets maakt, volgen de leerlingen hem nauwkeurig.

Blaauw: “Ik merk dat deze tijd ook voor scholieren geen pretje is. Leuke dingen doen is nu niet echt mogelijk. Met deze kookles doen ze even iets totaal anders. Ik hoop dat ze er vooral veel plezier uit halen.”

Ruiken en proeven

Hij leert de jongeren hoe je gember in dunne plakjes moet snijden, en wat de beste manier is om saus te mengen. Soms gaan de mondkapjes snel even af: de leerlingen moeten natuurlijk wel ruiken en proeven wat ze maken. Af en toe kijken ze elkaar verward aan. “Soms gaat hij wel erg snel,” zeggen twee meiden tegen elkaar, terwijl ze allebei haastig chilisaus en mayonaise mengen.

Iedereen doet zijn uiterste best. Zelfs de jongens die aanvankelijk met de handen in de zakken muziek aan het luisteren waren, doen actief mee. Blaauw ziet toe hoe de leerlingen gepocheerde kip snijden. “Aan het begin waren ze nog wat onwennig,” zegt hij. “Nu zijn ze volop bezig een gerechtje te maken. Ik proef gewoon de concentratie.”

Terwijl Karlijn Posthuma (15) de taco’s vult, vertelt ze dat ze niet wist dat ze vandaag kookles zou krijgen. “Toen ik hoorde dat Ron Blaauw ons les zou geven, was ik wel even verbaasd. Soms halen we eten bij zijn restaurant. Mijn ouders zullen het heel leuk vinden dat ik van een sterrenchef les heb gekregen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden